Υπάρχουν και μάσκες που απαγορεύεται η χρήση τους

Tης Αλεξίας Καφετζή

Η μάσκα είναι η πιο απλή, η πιο προσιτή και πιο πρακτική μέθοδος για να αμυνθεί κάποιος έναντι του κορωνοϊού. Με μια προϋπόθεση όμως. Ότι θα χρησιμοποιεί την κατάλληλη μάσκα. Και το λέμε αυτό γιατί το εμπόριο παράγει ποικιλία και η αγορά έχει γεμίσει με ακατάλληλες μάσκες που αν δεν προκαλούν ζημιά, τουλάχιστον δεν προσφέρουν καμιά προστασία.

Καθώς η πανδημία COVID – 19 συνεχίζει να επελαύνει δεν μας μένουν πολλοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε. Όλοι οι ειδικοί σε διεθνές επίπεδο συστήνουν τη μάσκα, την κοινωνική αποστασιοποίηση και το συχνό πλύσιμο των χεριών σαν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα άμυνας.

Η μάσκα λοιπόν έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με τον κορωνοϊό και σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται ειδικός χειρισμός για το ποια μάσκα χρησιμοποιούμε και τον τρόπο που την τοποθετούμε στο πρόσωπό μας. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε, μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε από Δευτέρα 4 Μαΐου και κυρίως ποια μάσκα είναι επικίνδυνη. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερη από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική και γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι, πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς όποιος τη φοράει, ουσιαστικά ψεκάζει τον ιό στους γύρω του. Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα, να φύγετε 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».

Αφού λοιπόν το βασικό «όπλο» των πολιτών για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού είναι η μάσκα οφείλουμε να επιλέγουμε το σωστό αποτελεσματικό όπλο. Έτσι πρέπει να ακούμε τους ειδικους και να ακολουθουμε τις συμβουλές τους.

Οι χειροποίητες μάσκες είναι σίγουρα ευάλωτες στον κορωνοϊό.

Η χρήση μίας μάσκας μειώνει τη συγκέντρωση των σωματιδίων του ιού που μπορούν να εισπνευστούν από τα σταγονίδια αναπνοής, γεγονός που με τη σειρά

του μειώνει τη μετάδοση του COVID-19, αλλά οι μάσκες μπορούν επίσης να μεταφέρουν τον ιό.

Το βαμβακερό ύφασμα δεν έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει πλήρως τα σωματίδια του ιού. Ωστόσο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στα άτομα που δεν έχουν τα συμπτώματα του ιού και δεν έχουν μάσκα μίας χρήσεως να φορέσουν.

Αυτού του τύπου οι μάσκες δεν ενδείκνυνται για όσους ασκούν υπηρεσίες υγείας σχετιζόμενες με τον COVID – 19 διότι επιτρέπουν μικρά σταγονίδια να διεισδύσουν στη μάσκα. Μπορούν, ωστόσο, να αποδειχθούν απλά βοηθητικές όταν κυκλοφορούμε εκτός οικίας, και  χωρίς να τις κρατάμε σε χρήση για πάνω από μισή ώρα.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε την μάσκα μας

Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC), συνιστά το πλύσιμο της μάσκας μία φορά την ημέρα.

Κανονικά πλένουμε τη μάσκα μόλις ολοκληρώσουμε την δουλειά μας.

Ο Ρόμπερτ Άμλερ, πρύτανης της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρακτικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην μέλος της ιατρικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης και Νοσημάτων (CDC), των Ηνωμένων Πολιτειών, προτείνει το πλύσιμο να γίνεται μετά από κάθε χρήση.

Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας και πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά.

Η μάσκα πρέπει να έχει ανώτατο όριο χρήσης, τα τριάντα λεπτά, καθώς η υγρασία από την αναπνοή μας την καθιστά λιγότερο αποτελεσματική ως εμπόδιο κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνουμε και να στεγνώσουμε μία χειροποίητη μάσκα

Απορρυπαντικά και χλωρίνη καλό θα ήταν να τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πλύνουμε τις μάσκες μας γιατί σκοτώνουν τα μικρόβια πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλα καθαριστικά προϊόντα.

Το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι προαιρετικό και το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή της μάσκας είναι αυτό που θα καθορίσει την θερμοκρασία πλύσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υποδεικνύει πως η σωστή θερμοκρασία κατά την πλύση είναι οι 60 βαθμοί Κελσίου. Μπορούμε επίσης να σιδερώνουμε τις μάσκες ή να τις βάζουμε στο φούρνο στους 70 βαθμούς για είκοσι λεπτά. Αν πρόκειται να τις πλύνουμε στο χέρι, τότε καλό τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό. Ακόμη προτείνεται στέγνωμα με σεσουάρ των μαλλιών, ή στο στεγνωτήριο αν έχουμε. Στεγνώνουμε την μάσκα προσώπου, με τη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία που θα επιτρέψει το ύφασμα, κάτι που και εδώ θα εξαρτηθεί από το υλικό που χρησιμοποιήσαμε κατά την κατασκευή της.