ΥΠΕΞ: «Καθοριστικής σημασίας το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα»

Στον ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζοντας ότι «υπάρχει ενώπιον της Τουρκίας μία ξεκάθαρη προσέγγιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικής σημασίας το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «στόχος μας, και της Κύπρου και της Ελλάδας είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης» και πρόσθεσε ότι «για να αποκλιμακωθεί αυτή η κατάσταση, θα πρέπει η χώρα που με τις ενέργειές της έχει οδηγήσει σε αυτή την κλιμακούμενη κατάσταση, να τερματίσει τις παράνομες της ενέργειες».

Επεσήμανε ότι «οι κυρώσεις και τα μέτρα αντίδρασης από πλευράς ΕΕ δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε η προτεραιότητά μας, γιατί προτεραιότητά μας είναι πως φτάνουμε σε αυτό το σημείο της αποκλιμάκωσης».

Διαβάστε επίσης:
Πέμπτος νεκρός από κορωνοϊό στα κατεχόμενα

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνίας με τον Μάικ Πομπέο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Σίγουρα οι ΗΠΑ είναι σημαντικές σε αυτήν την προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Θα τολμήσω να πω ότι τον σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αποκλιμάκωσης τον έχει η Γερμανία. Αυτή τη στιγμή η μόνη που μπορεί να μιλήσει με τον Ερντογάν και να σταλούν κάποια συγκεκριμένα μηνύματα από πλευράς της Γερμανίας, είναι από πλευράς της Καγκελαρίου της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτήν την γερμανική πρωτοβουλία, στέλνουν μηνύματα προς την Τουρκία. αντιλαμβάνεστε την έντονη τους ανησυχία, ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού μιλάμε για δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να λάβουμε επίσης υπ’ όψιν και το επίπεδο των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία αυτήν την περίοδο αλλά και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ βρίσκονται σε μία προχωρημένη προεκλογική εκστρατεία».

Πηγή: protothema