Χάθηκε ο δήμαρχος, μιλά ο εργολάβος

Σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμη η πλατεία Ελευθερίας. Τη φορά αυτή τη διαβεβαίωση δεν τη δίνει ο Δήμος Λευκωσίας ή ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας που πάνε μήνες να μιλήσει για το θέμα. Η διαβεβαίωση προέρχεται από την κατασκευάστρια εταιρεία. Συγκεκριμένα ο Διευθυντής της Lois Builders (εργολάβος του έργου), Νικόλας Λόης, μιλώντας σε  εκπομπή της Digital Tree υποστήριξε μεταξύ άλλων πως οι κατασκευαστικές εργασίες που αφορούν τον εργολάβο στην Πλατεία Ελευθερίας έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να είναι έτοιμη για το κοινό σε λίγες εβδομάδες.  Φυσικά το λίγες εβδομάδες το ακούσαμε πολλές φορές. Όπως δεν ξεχνούμε ότι ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γεωρκάτζης όχι μόνο μια φορά όρισε και ημερομηνία παράδοσης του έργου, αλλά έκτοτε πέρασαν ολόκληροι μήνες και χρόνια χωρίς να επαληθευθεί η πρόβλεψή του.

Πάντως ο κ. Λόης, είπε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχονται οι διάφορες εγκαταστάσεις από την Αρχή Ηλεκτρισμού ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

«Οι εργασίες από πλευράς προϋπολογισμού έχουν παραμείνει 1, με 2%. Αυτά που λέω τώρα δεν αφορούν όμως την καφετέρια και το espresso bar, αφού τα έχει αναλάβει άλλος εργολάβος άρα δεν έχουμε ιδιαίτερη γνώση των χρονοδιαγραμμάτων, όμως από αυτά που ξέρουμε και σε συντονισμό με τον Δήμο Λευκωσίας ο στόχος είναι να ανοίξει η Πλατεία τις επόμενες εβδομάδες στο κοινό», σημείωσε ο κ. Λόης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «ο ρόλος μας είναι να παραδώσουμε τους χώρους, τα συστήματα που λειτουργούν. Τα εξειδικευμένα συστήματα φωτισμού, τις εξειδικευμένες απαιτήσεις λειτουργίας των υδάτινων στοιχείων και των σύνθετων κατασκευών. Όλα αυτά παραδίδονται τώρα στους συντηρητές του Δήμου Λευκωσίας για να μπορέσουν να το λειτουργήσουν για να περάσει ο κόσμος από τη Νταβίλα μέχρι και τη Σολωμού και από τη γέφυρα να κατεβεί κάτω και να βγει από τα διάφορα κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες που υπάρχουν στα σημεία».

 Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε η εταιρεία του είχε αναλάβει το έργο αρχές του 2015 και έπρεπε να το τελειώσει σε λιγότερο από 2 χρόνια.  Υποστήριξε όμως ότι σταδιακά τους είχαν αναθέσει μεγάλο κομμάτι επιπρόσθετου τμήματος. Kαι πρόσθεσε: «Άρα ένα μεγάλο κομμάτι και τα κρίσιμα σημεία έχουμε τελειώσει εμείς. Γι’ αυτό πήρε και κάποια χρόνια. Όμως είναι πραγματικότητα ότι η αντίληψη για το τι είναι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του κάθε μέρους σε αυτό το συμβόλαιο διίστανται μεταξύ του μηχανικού του έργου και της εταιρείας μας. Αυτό είναι πραγματικότητα, όμως όπως είπα είναι σκοπός όλων να τελειώσει και να το απολαύσει ο κόσμος και από κει και πέρα το σωστό και το δίκαιο θα γίνει».