Δεν ενοχλεί το lockdown στην Φινλανδία-Η καλύτερη στην διαχείριση της πανδημίας

Η Φινλανδία ανήκει στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 19.600 κρούσματα, 371 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με ή από κορωνοϊό.

Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα οι αριθμοί δεν είναι τόσο χαμηλοί. Όταν στις αρχές του χρόνου τα κρούσματα άρχιζαν να φουντώνουν, η φινλανδική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα.

Αμέσως επέβαλε ριζικά μέτρα λοκντάουν για δύο μήνες. Ταξίδια από και προς το Ελσίνκι και τη γύρω περιοχή απαγορεύτηκαν. Σχολεία κι άλλα ιδρύματα έκλεισαν, αργότερα έβαλαν λουκέτο και τα εστιατόρια.

Όλα αυτά έγιναν σχετικά στην αρχή όταν στις σκανδιναβικές χώρες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν σχετικά χαμηλός.

«Η Φινλανδία έκλεισε αρκετά γρήγορα και ριζικά τη δημόσια ζωή, δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τη Νορβηγία, τη Δανία, και σε κάθε περίπτωση τη Σουηδία» λέει στο Γερμανικό Ραδιόφωνο η Μίκα Σαλμίνεν, διευθύντρια της φινλανδικής Υπηρεσίας Υγείας THL, κάτι αντίστοιχο με το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. «Μόνο έτσι φρενάραμε αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού».

Το ίδιο γρήγορα η Φινλανδία προώθησε την άμεση ιχνηλατήση των ανθρώπων, που διαγνώστηκαν θετικοί.

Την προσπάθεια των αρχών βοήθησε πολύ μια εφαρμογή, όπως και στη Γερμανία, με την επωνυμία Corona Flash, που την έχει κατεβάσει ένας στους δύο Φινλανδούς.

Γιατί οι Φινλανδοί σκέπτονται με διαφορετικό τρόπο, γίνεται σαφές ακριβώς στη συνέχεια.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που οι περισσότεροι αμφισβητούν τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας ή απλά δεν παίρνουν στα σοβαρά τον κίνδυνο, στην Φινλανδία η κυβέρνηση χαίρει τεράστιας εμπιστοσύνης.

Στη διάρκεια του αυστηρού λοκντάουν δεν προκλήθηκαν αντιστάσεις. Σε δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τα μέτρα.