Δύο κράτη και τίποτε άλλο – Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα σφράγισε τον στόχο

Σε μια προσπάθεια ανάστασης των συνομιλιών φθάνει την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Τζέιν Χολ Λουτ. Κατά το ταξίδι της θα επιχειρήσει να δρομολογήσει μια νέα διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια που μόνο με θαύμα θα μπορούσε να ευοδωθεί. Η τουρκική πλευρά σαφέστερη από κάθε άλλη φορά ξεκαθαρίζει πως οι στόχοι της είναι η διχοτόμηση της Κύπρου. Πέρα από τις τελευταίες δηλώσεις της Άγκυρας, αλλά και στα κατεχόμενα που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών ήρθε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για να σφραγίσει με τον πιο επίσημο και δεσμευτικό τρόπο τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Λύση θα υπάρξει μόνο στη βάση δυο κρατών. Προηγήθηκαν πολλά άλλα που μας προετοίμαζαν γι΄αυτή την απόφαση που η αλήθεια είναι ότι στην πλευρά δεν δόθηκε τόση σημασία, ούτε και φάνηκε να ανησυχεί κανένα.

Από την επίσκεψη Ερντογάν στο Βαρώσι οι Τούρκοι δεν έπαψαν ούτε στιγμή να μας λένε τι επιδιώκουν. Ο Ερσίν Τατάρ σε νέες δηλώσεις του μίλησε για την ανάγκη ετοιμασίας ενός νέου οδικού χάρτη από τουρκικής πλευράς. Ζητώντας την ίδια ώρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει αυτοκριτική ως προς τις ευθύνες που η ίδια φέρει για το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η τουρκική πλευρά δεν έχει να κάνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση στο Κυπριακό: «Ήλθε ο καιρός να χαράξουμε έναν νέο οδικό χάρτη, είτε αυξάνοντας τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είτε αυξάνοντας τις διεθνείς μας σχέσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει πια και να σκεφτεί, πού έχει διαπράξει λάθη μέχρι σήμερα. Επειδή εμείς, δεν έχουμε ούτε χρόνο να σπαταλήσουμε σε συνομιλίες χωρίς χρονοδιάγραμμα, ούτε κίνητρο σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Τούρκιγιε.

Επίσης  ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, υποστηρίζει πως «πρέπει να εξηγήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό θα είναι δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας». Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Γκιουνές,  ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τη θέση της ομοσπονδίας που συζητήθηκε για 50 χρόνια και ισχυρίστηκε ότι παρά την καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε με καλή θέληση τον διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου ούτε και μια δίκαιη και διαρκή λύση στο νησί.

Επισημαίνοντας τη σημασία του να ζουν με αξιοπρέπεια στα δικά τους χώματα οι Τουρκοκύπριοι ως ένας «λαός», ο Τατάρ ανέφερε ότι σε όλες τις συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ τονίζεται το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους και ισχυρίστηκε ότι κάνοντας χρήση αυτού του δικαιώματος οι Τουρκοκύπριοι ίδρυσαν τη δική τους «δημοκρατία».