Επένδυση – μαμούθ στην υγεία με άρωμα από Ισραήλ

Μια νέα στρατηγική συμφωνία, αξίας πέραν των 150 εκατομμυρίων ευρώ, επισημοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες και η υλοποίησή της εκτιμάται ότι θα αλλάξει τον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία MMC (Management of Medical Center), αναλαμβάνει τη δημιουργία και τη λειτουργία μεγάλου, υπερσύγχρονου ιατρικού και νοσοκομειακού συγκροτήματος, με την επωνυμία «Hadassah», στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, η κυπριακή εταιρεία H.C. Management of Medical Center PLC ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την, πασίγνωστη και στην Κύπρο, Hadassah Medical Ltd, του Ισραήλ, που αφορά τη δημιουργία και λειτουργία νέου υπερσύγχρονου ιατρικού και νοσοκομειακού συγκροτήματος Integrated Medical Center, υπό την επωνυμία «Hadassah». Μια συμφωνία που εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της υγείας στην Κύπρο και να καταστήσει τη χώρα ελκυστικό διεθνή προορισμό παροχής διακεκριμένων ιατρικών υπηρεσιών, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία MMC και συμπληρώνει πως η εξέλιξη έρχεται σε μια εποχή ισχυρών προκλήσεων για την κοινωνία και την κυπριακή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Ευριπίδης Γαβριηλίδης, διευθυντής της L.A. Business Consultancy Ltd, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο κλείσιμο της εν λόγω συμφωνίας, τόνισε πως η εξέλιξη αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα όσον αφορά την Κύπρο.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η εταιρική δομή της MMC θα κατανέμεται σε αυτοσυντηρούμενα επιχειρηματικά κέντρα, υπό θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες θα λειτουργούν ως ανεξάρτητες οντότητες. Το κύριο ιατρικό και νοσοκομειακό συγκρότημα Hadassah θα ανεγερθεί στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας. Θα πρόκειται, σύμφωνα με τους επενδυτές, για έργο μοναδικό στο είδος του, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα τρία χρόνια.

Η σχετική μελέτη για την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει:

(α) Hadassah Hospital Cyprus: Το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Κύπρο, με πλήρη διαγνωστικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Το νοσοκομείο θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες κορυφαίας ποιότητας, σε όλο το φάσμα της νοσοκομειακής φροντίδας, ακόμα και σε εξειδικευμένους κλάδους, που δεν έχουν προσφερθεί μέχρι τώρα στην Κύπρο. Θα είναι έκτασης 23.000 τ.μ. και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του για τον κόσμο το 2024.

(β) Hadassah Rehabilitation Center: Κέντρο Αποκατάστασης, που θα προσφέρει σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και πρωτόκολλα αποκατάστασης για μετεγχειρητικούς ασθενείς, ασθενείς προερχόμενους από ατυχήματα, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις και ασθενείς που μάχονται για απεξάρτηση ουσιών. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

(γ) Assisted Living Center: Κέντρο Αυτόνομης Υποβοηθουμένης Διαμονής, που θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, η πρώτη αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο κοινό το 2024 και η δεύτερη το 2025.

Επίσης, η MMC ήρθε σε συμφωνία με την Plaza Exclusive Projects για μακροχρόνια μίσθωση κτηριακών υποδομών, που πρόκειται να κατασκευαστούν για να φιλοξενήσουν το όλο έργο στη Λευκωσία, με συνολικό εμβαδόν 53,320 τ.μ.

Παράλληλα με τον κυρίως σχεδιασμό, η MMC και η Hadassah σχεδιάζουν ένα πρότυπο, όσον αφορά την ιατρική τεχνολογία, διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2021, με την επωνυμία «Hadassah Diagnostic Center».

Η συνολική επένδυση υπερβαίνει τα €150 εκατομμύρια και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας, που θα καλυφθούν από Κύπριους πολίτες.

Ποια είναι η Hadassah

Η εταιρεία Hadassah Medical Ltd είναι θυγατρική του διεθνώς αναγνωρισμένου, κορυφαίου νοσοκομειακού οργανισμού, Hadassah Medical Organisation (https://www.hadassah.org.il/), ο οποίος από το 1934 παρέχει ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα σε όλους τους κατοίκους του Ισραήλ και σε ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο.