Επίτροπος Περιβάλλοντος: Η λίμνη Παραλιμνίου πρέπει να προστατευτεί

H Λίμνη Παραλιμνίου πρέπει να προστατευτεί, και γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου.

Οπως αναφέρει, στις 28 Νοεμβρίου πραγματοποίησε από κοινού με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη επί τόπου επίσκεψη στη Λίμνη Παραλιμνίου, στο πλαίσιο της οποίας συζήτησαν εκτενώς και διεξοδικά κάθε λεπτομέρεια που αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της Λίμνης, την προστασία των ειδών, τις πιέσεις που δέχεται, αλλά και την ορθολογιστική διαχείριση του μεγάλου ζητήματος της στάθμης του νερού.

“Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας, ωστόσο από κοινού συμφωνήθηκε ότι η Λίμνη Παραλιμνίου πρέπει να προστατευτεί, και γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα”, σημειώνει.

Η κ. Βασιλείου αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν, θεώρησαν ωφέλιμο να σημειώσουν σειρά δράσεων όπως την ενεργοποίηση τους για άμεσο καθαρισμό της Λίμνης από τους σωρούς σκουπιδιών που βρίσκονται τόσο στα ιδιωτικά τεμάχια όσο και στην περίμετρο της, την ανάγκη για σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης που να αφορά στην ορθολογιστική διαχείριση του νερού με βάση και την βιολογία των ειδών, τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για τη διατήρηση της στάθμης του νερού σε σημείο που να επιτρέπει την αναπαραγωγή των πτηνών και την παράλληλη αναπαραγωγή τροφής για το νερόφιδο Natrix natrix cypriaca μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, σε σχέση και με τα προβλήματα που δημιουργούνται στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, σημειώνουν δράσεις όπως είναι η αποτροπή αυθαιρεσιών που αφορούν στο παράνομο κανάλι αποστράγγισης η συνεργασία αμφοτέρων για τη σύσταση Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών στη Λίμνη και η δημιουργία Μονοπατιού της Φύσης περιμετρικά της Λίμνης αλλά και σημείων παρατήρησης και εξυπηρέτησης φωτογράφων.

Επιπρόσθετα, τη γενική συζήτηση απασχόλησε και το καθεστώς ιδιωτικών περιουσιών στη Λίμνη, όπως επίσης οι τρόποι διαχείρισης του αλλά και το σύνολο των πιέσεων που δέχεται η περιοχή.

Για τα ζητήματα αυτά, συμφώνησαν ότι θα πρέπει άμεσα να βρούν λύσεις που να έχουν ως προτεραιότητα το καθεστώς προστασίας της περιοχής ως Natura και ΖΕΠ, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αναφέρει η Επίτροπος.

Τέλος, συμφώνησαν ότι όποτε οι συνθήκες (εξαιτίας της πανδημίας) το επιτρέψουν, να προβούν σε ενημερωτικά εργαστήρια και διαβουλεύσεις έτσι ώστε να γίνει κατανοητό ότι η Λίμνη ως περιοχή Natura είναι ένας τεράστιος οικονομικός πόρος που παραμένει ανεκμετάλλευτος και αν προστατευτεί και λειτουργήσει σωστά, μπορεί να συνεισφέρει στην εποχικότητα του τουρισμού της περιοχής επιτρέποντας και την επίσκεψη χειμερινών επισκεπτών στο Παραλίμνι, καταλήγει η κ. Βασιλείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ