Επώδυνα μεν, αναγκαία δε, τα μέτρα

Της Αλεξίας Καφετζή

Τα νέα μέτρα προς αντιμετώπιση της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη. Αναμενόμενα ήταν αφού η πανδημία έδειχνε να ξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα. Έτσι ο αρμόδιος Υπουργός, η Κυβέρνηση γενικά δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα. Όχι για να ταλαιπωρήσουν αλλά για να προστατεύσουν τους πολίτες.

Θεωρούμε ότι σωστά προχώρησε ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου με τους συνεργάτες του στην υιοθέτηση των νέων μέτρων. Ήταν ένα απαραίτητο βήμα για να μη χειροτερεύσει η κατάσταση και να χρειαστούν ακόμα πιο επαχθή μέτρα. Όπως δικαιολογημένο είναι και το γεγονός ότι πάρθηκαν αυστηρότερα μέτρα για τις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού. Κι εδώ υπάρχει επαρκής δικαιολόγηση. Όταν η πλειοψηφία των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από κορωνοϊό εντοπίζονται στις δυο επαρχίες ποια άλλη επιλογή είχε το Υπουργείο Υγείας από του να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προς ανάσχεση του ιού; Δεν μπορεί από τη μια να δυσανασχετούμε και να μουρμουρούμε ότι μας απειλεί η πανδημία αλλά από την άλλη να μη θέλουμε να παρθούν μέτρα.

Είναι αντιληπτό ότι η νέα κατάσταση δυσκολεύει πολλούς. Σε πολλούς τομείς. Κατανοούμε ότι τα νέα μέτρα έχουν επιπτώσεις στην προσωπική ζωή και όχι μόνο των πολιτών. Ότι επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Όμως όλα αυτά είναι το τίμημα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Η δική μας υγεία των παιδιών μας, της οικογένειάς μας, των γύρω μας, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικά.

Βλέποντας την κατάσταση μέσα από αυτό τον φακό, πρέπει να δείξουμε κατανόηση, να συνεργασθούμε και να βοηθήσουμε όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ώστε τα μέτρα να αποδειχθούν αποτελεσματικά και να μη χρειαστεί να ληφθούν άλλα περαιτέρω.