Γ. Λιλλήκας: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούμε ενώπιον κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούμε ενώπιον κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, πιθανόν πολύ σύντομα, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, στο Προεδρικό.

«Ο ΓΓ ΟΗΕ προχωρά σε πρώτη φάση στη διερεύνηση της θέλησης των εμπλεκομένων μερών για ν’ αποφασίσει αν θα συγκαλέσει μία άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που ήταν πάγια θέση της Τουρκίας. Η συμμετοχή μας σε μια άτυπη πενταμερή με τα σημερινά δεδομένα και με δεδηλωμένη τη θέση της Τουρκίας ότι θα θέσει ζήτημα δύο κρατών και συνομοσπονδίας, θα μας οδηγήσει μπροστά από τραγικά διλήμματα. Ένα τρίτο αδιέξοδο σε μία τρίτη διάσκεψη στην παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ, φοβάμαι ότι θα «νομιμοποιήσει» την Τουρκία να καταθέσει στο τραπέζι νέες ιδέες», πρόσθεσε.

Ήδη ο κ. Τσαβούσογλου χθες, είπε ο κ. Λιλλήκας, «εισήγαγε στις δηλώσεις του ένα νέο όρο, τον οποίο δεν είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα».

«Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε “κυριαρχική ισότητα”», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ασφαλώς πίσω απ’ αυτό τον όρο κρύβεται η Συνομοσπονδία, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από συνεταιρισμό δύο νόμιμων κυρίαρχων κρατών, άρα προϋποθέτει ένα χωριστό τ/κ κράτος».

Μ’ αυτά τα δεδομένα, ανεφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτων, «θεωρώ ότι η δική μας πλευρά πρέπει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη τακτική για να μπορέσει ν’ αποτρέψει τα χειρότερα». «Το αφήγημα της Τουρκίας θα βρει κάποιους καλοθελητές εντός και εκτός ΕΕ για να την στηρίξουν και δεν πρέπει με κανένα τρόπο εμείς να πέσουμε σ’ αυτή την παγίδα, να προσφέρουμε δηλαδή άλλοθι στην Τουρκία για να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων της», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πείσει τον ΓΓ ΟΗΕ ότι θα πρέπει να μπει στη φάση της διερεύνησης σε βάθος και να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή μόνο στην περίπτωση που ο ίδιος διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινό έδαφος, κοινός στόχος και ότι υπάρχουν πραγματικές προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:
Έβγαλε όπλο έξω από πολυκατοικία και σκότωσε ζώο – Συνελήφθη 47χρονος

«Διαφορετικά, αν δεν γίνει αυτή η εις βάθος διερεύνηση και οδηγηθούμε βιαστικά σε μια άτυπη πενταμερή, παρόμοια με τη Γενεύη, οι εξελίξεις για μας θα είναι αρνητικότατες και το Κυπριακό θα πάψει να είναι αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τόσο η βάση όσο και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού θα μετακινηθούν προς τις τουρκικές θέσεις», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ