Για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία έκανε λόγο ο Ερντογάν

Την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία, προανήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, τελώντας χθες βράδυ τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας, στην παρουσία του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και πολλών αξιωματούχων από την Τουρκία.

Το νέο νοσοκομείο, που χτίστηκε με χρήματα της Τουρκίας, βρίσκεται πίσω από το υφιστάμενο «κρατικό» νοσοκομείο Λευκωσίας, έγινε με ανάθεση στην κατασκευαστική εταιρεία Τασγιαπί, τουρκικών συμφερόντων, που διαχειρίζεται και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το νέο νοσοκομείο που θα κατασκευάσει στα κατεχόμενα θα σχεδιαστεί με μοντέρνα αρχιτεκτονική και θα διαθέτει όλα τα είδη μονάδων διάγνωσης και θεραπείας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, αναφερόμενος στον Covid-19, ο κ. Έρντογαν είπε ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες να αναπτύξει το δικό της εμβόλιο και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά της πανδημίας. Υποστήριξε ότι η χώρα του έδωσε εξετάσεις και πέρασε κατά την διάρκεια της πανδημίας και ότι χάρις στις υποδομές υγείας και το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων δεν άφησαν μόνο τον λαό στον αγώνα κατά της πανδημίας. Επέδειξαν αλληλεγγύη και με τις χώρες του κόσμου, έστειλαν βοήθεια σε πολλές χώρες χωρίς να κάνουν διακρίσεις θρησκείας, γλώσσας και φυλής και ότι βρίσκονται δίπλα στο ψευδοκράτος από την αρχή της πανδημίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Έρντογαν ανέφερε ότι κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας έστειλαν στα κατεχόμενα βοήθεια 149 εκατομμυρίων ΤΛ (16,5 εκ ευρώ) λέγοντας ότι ο Ερσίν Τατάρ διαχειρίζεται επιτυχώς την διαδικασία.

Αναφερόμενος στο νοσοκομείο που εγκαινίασαν χθες, ο Ταγίπ Έρντογαν το χαρακτήρισε ως την καλύτερη ένδειξη της αλληλεγγύης της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος και πρόσθεσε ότι μαζί με το νοσοκομείο η Τουρκία χάρισε στα κατεχόμενα πέντε ασθενοφόρα. Αν δεν υπήρχε η αδελφοσύνη τους με το καθεστώς, είπε, δεν θα τα κατάφερναν να ολοκληρώσουν το νοσοκομείο αυτό μέσα σε 45 μέρες.

Στην δική του ομιλία, ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε την Τουρκία για την στήριξή της και ειδικά τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον Υπουργό Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι και η συμβολή του Έρντογαν ήταν «ατελείωτη» σε αυτό το έργο.

Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας στη δική του ομιλία είπε ότι θα ολοκληρώσουν γρήγορα την διαδικασία των προσφορών για το νοσοκομείο 500 κλινών και θα αρχίσει η ανέγερσή του. Ανέφερε ότι το νοσοκομείο αυτό θα διαθέτει τις υποδομές οι οποίες θα προσφέρουν στον τουρκοκυπριακό «λαό» το σύστημα υγείας που του αξίζει. Ο κ. Κοτζά είπε ότι στην Τουρκία υπάρχουν δύο νοσοκομεία επειγόντων περιστατικών και πρόσθεσε ότι το τρίτο κτίστηκε στην κατεχόμενη Κύπρο. Σημείωσε ότι θα είναι μόνιμο αυτό το νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει 100 κλίνες και έξι χειρουργεία.

Ο «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί υποστήριξε ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο στα κατεχόμενα και ότι βρίσκονται στην καλύτερη θέση στην Ευρώπη σε αυτό τον τομέα. Κατατάσσονται, πρόσθεσε, ανάμεσα στις 10 καλύτερες χώρες του κόσμου στην διαχείριση της πανδημίας. Με την ολοκλήρωση και του «κρατικού» νοσοκομείου των 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία, το ψευδοκράτος θα αλλάξει εποχή στον τομέα της υγείας, πρόσθεσε.

Η Γενί Ντουζέν σημειώνει ότι στην ομιλία του ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι είχε αναθέσει στους αρχιτέκτονες, στους μηχανικούς και σε όλους τους αρμόδιους στα κατεχόμενα να φτιάξουν σχέδιο για το εν λόγω νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών και να βγουν σε προσφορές, «δεν υπήρξε σχέδιο» και δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο στάδιο των προσφορών.

«Τι να έκανα; Θα τηλεφωνούσα στον πρόεδρό μου. Έτσι και έκανα. Χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο πανδημίας του είπα. Υπήρχαν πληροφορίες ότι μπορεί να εξαντληθούν οι δυνατότητες, ότι το νοσοκομείο γεμίζει. Έτσι διαχειριστήκαμε αυτή την υπόθεση και δεν υπήρξε έκρηξη της επιδημίας. Διαχειριστήκαμε αυτή την υπόθεση με επιτυχία. Ευχαριστώ τον κ. πρόεδρό μας. Ενισχύθηκε το σύστημα υγείας μας. Η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει να ενισχύεται στα μάτια του κόσμου. […] Μετά από τις τελετές σήμερα το πρωί και το βράδυ, το επαναλαμβάνω, είμαστε σαν το νύχι και το κρέας. Καμία δύναμη δεν μπορεί να μας χωρίσει, λέω […]». Αυτή είναι και η αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ