Η κοροϊδία των αστυνομικών φρουρών

Η κωμωδία με το θέμα της φρουράς των πολιτικών αλλά και άλλων προσώπων κρατεί χρόνια. Ενίοτε με αφορμή κάποιο γεγονός επαναφέρεται και ακούμε βαρύγδουπες δηλώσεις ότι θα υπάρξει ορθολογιστική λύση. Εντούτοις όπως σε πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο στον φορολογούμενο, οι λύσεις αφήνονται για το… μέλλον. Ζητήματα που μπορούν να λυθούν μέσα σε μισή ώρα, είτε χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση είτε όχι, πάνε κι έρχονται από επιτροπή σε επιτροπή, από συνεδρία σε συνεδρία, από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση και πάει λέγοντας.

Τώρα με την απόφαση του νέου προέδρου της Βουλής Αδάμου Αδάμου να ζητήσει ή απαιτήσει μείωση του αριθμού των αστυνομικών που τον φρουρούν, θυμήθηκαν διάφοροι να μας πουν ότι μελετούν το θέμα, ότι πρέπει ναι να περιοριστούν οι φρουρές των πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. Όμως ένα και βάλε μήνα μετά την κίνηση του κ. Αδάμου, ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν είδαμε. Αυτό που βλέπουμε είναι τη διαρροή πληροφοριών ότι δήθεν η αρμόδια λεγόμενη Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου της Αστυνομίας κλείνει προς την εισήγηση της μείωσης ή και αφαίρεσης αστυνομικών φρουρών όπου δεν χρειάζονται, ωστόσο την τελική απόφαση θα την λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα αχθεί το θέμα από την υπουργό Δικαιοσύνης. Δεν αποκλείεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι φρουρές των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων να μειωθούν μέχρι και το ήμισυ, ενώ από άλλους θα αφαιρεθούν εντελώς, αφού δεν υπάρχει νόημα να διατηρείται ένας αστυνομικός «τιμής ένεκεν», αφού δεν μπορεί να αναπληρώνεται, να λαμβάνει άδεια ή να απουσιάζει για λόγους ασθενείας.

Όπως παρατηρεί ο πολίτης οι πληροφορίες λένε και το ένα και το άλλο. Αυτό που δεν λένε είναι αν υπάρχει η τόλμη για τολμηρές αποφάσεις. Και εύκολα κανείς μπορεί κανείς να κάνει ασφαλή πρόβλεψη. Ότι ουσιαστικά ούτε τη φορά αυτή θα γίνει κάτι. Όχι γιατί υπάρχει θέμα ασφάλειας για τους φρουρούμενους. Όχι. Απλώς θεωρούν θέμα γοήτρου να έχουν φρουρά και κυρίως θέλουν τους αστυνομικούς αφού είναι αυτοί που προσφέρουν σε πολιτικούς αρχηγούς ή άλλους κρατικούς αξιωματούχους παρεμφερείς εργασίες, όπως προσωπικός οδηγός, μεταφορέας των παιδιών σε σχολεία, ψώνισμα μετά των συζύγων κ.ά.

Έτσι δεν έχουμε κανένα λόγο να δίνουμε πίστη στις διαρροές που μας λένε πόσο σκέφτονται και πόσο μελετούν το θέμα κι ότι θα παρθούν σύντομα αποφάσεις. Έστω κι αν μας λένε ότι υπάρχει έλλειψη αστυνομικών, κάτι που με καμιά ευρωπαϊκή ή διεθνή στατιστική δεν υποστηρίζεται. Πάντως αυτή τη στιγμή από τους 152 αστυνομικούς που απασχολούνται με τη φρούρηση προσώπων ή υποστατικών, οι 97 αφορούν την ασφάλεια πολιτικών προσώπων ή κρατικών ή άλλων αξιωματούχων, ενώ οι υπόλοιποι είναι επιφορτισμένοι με τη φρουρά πρεσβειών. Το κόστος τους, όπως πολλές φορές λέχθηκε αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.