Καλύτερα στα σχολεία οι έφηβοι

Η συμπεριφορά των εφήβων και νέων γενικότερα είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο τους επιδημιολόγους. Μάλιστα ήταν αυτός ο φόβος που απέτρεψε μια απόφαση για κλείσιμο των λυκείων.

Αποκαλυπτικός επί του θέματος ήταν ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης ο οποίος κατά τις συζητήσεις που έγιναν εκφράστηκε η άποψη «πως αν έκλειναν τα Λύκεια δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενδεχομένως οι επισκέψεις σε σπίτια συμμαθητών τους και φίλων, οι βόλτες και άλλα θα τους έφερναν ενώπιον ενός μεγαλύτερου κινδύνου να νοσήσουν από τον ιό. Τουλάχιστον, πηγαίνοντας στο σχολείο επιτηρούνται σε ένα μεγάλο βαθμό από τους εκπαιδευτικούς και αργότερα περιορίζονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να νοσήσουν».

Ο Δρ Καραγιάννης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ έκαμε επίσης ξεκάθαρο πως «ένα καθολικό lockdown θα είναι οδυνηρό για όλους και θα εφαρμοστεί μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο». Παράλληλα όμως τόνισε ότι αν κόσμος δεν τηρήσει πιστά τα μέτρα, ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, μεγαλύτερο από αυτό που διανύουμε. Ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος ως γνωστό είναι μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, εκτιμά πως αν η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν αλλάξει το επόμενο δεκαπενθήμερο, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έρθουμε αντιμέτωποι με μια μεγαλύτερη έξαρση στα μέσα Ιανουαρίου.

Στην ερώτηση ποια θα πρέπει να είναι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να προβούν σε χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι τα κρούσματα θα πρέπει να μειωθούν στο μισό από ό,τι είναι σήμερα, για να σημειώσει πως «πρέπει να πέσουν γύρω στα 100 με 150 τουλάχιστον, ώστε να προχωρήσουμε στην χαλάρωση κάποιων μέτρων». Για την περίοδο των Χριστουγέννων, είπε συγκεκριμένα ότι όλα θα εξαρτηθούν από το 15νθημέρο που ακολουθεί.

«Δεν μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα από τη μία μέρα στην άλλη και αυτό πρέπει να το εμπεδώσουν οι πάντες. Αλλιώς όταν μπούμε στα μέσα στο Γενάρη, περίπου στην τρίτη εβδομάδα, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα ή μια περαιτέρω έξαρση, πιο ψηλή από αυτή που αντιμετωπίζουμε τη δεδομένη στιγμή», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του κόσμου για τα νέα μέτρα, που κάνουν λόγο για «μέτρα χωρίς λογική», ο Καθηγητής Καραγιάννης είπε πως «είναι ψυχοφθόρο και για μας και για τον κόσμο, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι τα μέτρα μπαίνουν για να ένα σκοπό».

Επίσης αποτιμώντας τη μέχρι στιγμής επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου, είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι καλύτερη», αφού πρόσθεσε «ο αριθμός των κρουσμάτων επί καθημερινής βάση ξεπερνάει τα 300, πράγμα που σημαίνει ότι ο φόρτος κρουσμάτων στην κοινότητα είναι αρκετά ψηλός».

«Γι’ αυτό και υπήρξε πάσα επιφυλακτικότητα στα νέα μέτρα που πάρθηκαν. Δεν υπήρξαν οι χαλαρώσεις, που ίσως κάποιοι ανέμεναν, αντιθέτως τα μέτρα έχουν γίνει πιο αυστηρά και αφορούν πλέον όλη την επικράτεια του νησιού», ανέφερε.

Σε σχέση με τα προηγούμενα μέτρα, είπε πως κατά τη διάρκεια τους παρατηρείτο συνωστισμός και συγχρωτισμός, ενώ σημείωσε πως ο κόσμος δεν τηρούσε τα μέτρα, όπως αντισηψία, αποστάσεις, μάσκα.

«Αν δεν τηρηθούν όλα αυτά ούτε και τώρα είναι επόμενο ότι θα τα καταφέρουμε, ενώ θα υπάρξουν και όλοι εκείνοι που θα λένε ότι τα μέτρα δεν δούλεψαν», είπε.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο έχει επέλθει η κορύφωση του 2ου κύματος ή αν έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, ο Δρ Καραγιάννης εκτιμά ότι έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Όπως είπε «υπάρχει ένδειξη ότι κατεβαίνουν οι αριθμοί, τουλάχιστον στην περιοχή της Λεμεσού, όπου έχει το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων», συμπληρώνοντας ότι «από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί και τι θα συμβεί στις άλλες Επαρχίες».