Καρογιάν: Κατά κοινή ομολογία βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο

Θα πρέπει «να επαναδιατυπώσουμε τις θέσεις μας ότι η επανέναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων και η σύγκλιση της άτυπης διάσκεψης θα πρέπει να υπάρξει από την στιγμή που η τουρκική πλευρά ξεκαθαρίζει και ποιες είναι οι θέσεις της», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις του μετά από τη Σύσκεψη Αρχηγών, στο Προεδρικό.

«Στη σημερινή σύσκεψη των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δραστηριότητες, αλλά και για τις επαφές που είχε όλη την προηγούμενη περίοδο. Είχαμε, όμως, την ίδια ώρα και την ευκαιρία να διατυπώσουμε και τις δικές μας εκτιμήσεις, τις δικές μας πρώτες προσεγγίσεις. Κατά κοινή ομολογία βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο», είπε.

Ο ΓΓ των ΗΕ «δραστηριοποιείται σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση κατά πόσο υπάρχουν οι συνθήκες και οι δυνατότητες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τη σύγκληση της άτυπης διάσκεψης. Διατυπώσαμε την άποψη ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τη λογική, να λειτουργήσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και όχι στη βάση του θυμικού ή στη φάση των παρορμητικών αντιδράσεων», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Καρογιάν, «το διεθνές περιβάλλον είναι δύσκολο για μας. Το περιφερειακό εξίσου. Είναι η ώρα που θα πρέπει να σταθμίσουμε σωστά τα δεδομένα και η δική η πλευρά, η εισήγηση ήταν να υπάρξει μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την ΕΕ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ – παρότι είναι ρευστό το περιβάλλον μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το σκηνικό – και βέβαια θα πρέπει να επαναδιατυπώσουμε τις θέσεις μας ότι η επανέναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων και η σύγκληση της άτυπης διάσκεψης θα πρέπει να υπάρξει από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά ξεκαθαρίζει και ποιες είναι οι θέσεις της».

Υπάρχει, συνέχισε, το πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπάρχει το πλαίσιο των ΗΕ, υπάρχει η συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, επομένως θα πρέπει και η Τουρκία να ξεκαθαρίσει αν αυτό το αποδέχεται και αν αυτό είναι που θα ήθελε να υπάρξει.

«Τέλος, απευθύναμε μια έκκληση προς όλους ότι ανεξαρτήτως των όποιων προσεγγίσεων πολιτικών ή άλλων, μέσα σε αυτή την δύσκολη φάση που περνά το κράτος μας και η κοινωνία μας, με την οικονομική κρίση, τα θέματα του κορωνοϊού, τα θέματα της ηθικής κρίσης και οι διαστάσεις που παίρνουν, θα πρέπει να μας βρουν ομόγνωμους σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού με στόχο και ελπίδα , το συντομότερο δυνατό να υπάρχουν οι συνθήκες για επανένωση της πατρίδας και για επανένωση του τόπου μας. Δύσκολο εγχείρημα όμως χρειάζονται οι συνέργειες, χρειάζονται οι συνεννοήσεις, χρειάζεται να πρυτανεύσει υψηλό αίσθημα ευθύνης», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ