Καταδικάζει η Τερέζα Βίλιερς την «επαίσχυντη» επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

«Επαίσχυντη» και «προκλητική» χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια η βουλευτής βορείου Λονδίνου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία και Πρόεδρος των “Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου” Τερέζα Βίλιερς.

Η φιλοκύπρια βουλευτής είχε σήμερα επικοινωνία για το ζήτημα με τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδρέα Κακουρή, αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Ράαμπ επιβεβαίωσε στη συνομιλία μαζί της πως βρετανική Κυβέρνηση έχει εγείρει την αντίθεσή της προς το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων «με δυνατούς και ξεκάθαρους όρους».

Μετά από αυτές τις επαφές η κα Βίλιερς δήλωσε ότι «η επίσκεψη του κ. Ερντογάν για ‘πικ-νικ’ στα Βαρώσια ήταν επαίσχυντη. Αυτή η εξαιρετικά προκλητική πράξη από τον Πρόεδρο της Τουρκίας έχει καταστήσει ακόμα λιγότερο πιθανό να υπάρξει επανέναρξη των στηριζόμενων από τα Ηνωμένα Έθνη διαπραγματεύσεων για μια λύση».

Η Βρετανίδα βουλευτής σημείωσε την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση αν η ατμόσφαιρα είναι ευνοϊκή και τόνισε ότι αυτή η συνθήκη είναι πλέον πολύ λιγότερο πιθανή μετά από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου. «Φαίνεται πως η Τουρκία εσκεμμένα προσπαθεί να πλήξει τις απόπειρες να συνευρεθούν οι δύο πλευρές», σχολίασε στη δήλωσή της η Τερέζα Βίλιερς.

Χαρακτήρισε επίσης την απόφαση για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων «εντελώς απαράδεκτη» και σημείωσε ότι παραβιάζει πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σχολίασε ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν ενεργεί πλέον όλο και πιο πολύ «εκτός αποδεκτών ορίων».

Όσον αφορά τις διαφορετικές συνταγματικές επιλογές που θέλει στο τραπέζι η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία, η κα Βίλιερς είπε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στο διεθνώς αποδεκτό πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. «Απόπειρες από την τουρκική πλευρά να εγκαταλειφθεί αυτό το μακρόχρονα θεμελιωμένο πλαίσιο θα πρέπει να τύχει ισχυρής αντίστασης από τη διεθνή κοινότητα», κατέληξε η Τερέζα Βίλιερς.

Ο βρετανικός Τύπος, εν τω μεταξύ, περιέγραψε την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια και τη δήλωσή του περί «λύσης δύο κρατών» ως «ένα ακόμα εμπόδιο στις ελπίδες για επανένωση της Κύπρου» (Daily Telegraph), ενώ επισημάνθηκε η διαμαρτυρία για την επίσκεψη από Τουρκοκύπριους (Guardian).

Πηγή: ΚΥΠΕ