Μείωση κρουσμάτων στο Lockdown

Κατά το 1/3 μειώθηκαν οι νέες λοιμώξεις από τον κορωνοϊό στην Αγγλία την περίοδο του lockdown, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από την περιοδική μελέτη React-1 που διενεργείται υπό την εποπτεία του Imperial College του Λονδίνου σε δείγμα περίπου 105.000 εθελοντών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κατά την περίοδο 13 με 24 Νοεμβρίου ένας στους 100 κατοίκους της Αγγλίας (96 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) ήταν φορέας του ιού. Η αντίστοιχη αναλογία στην περίοδο 16 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου ήταν ένας φορέας ανά 80 κατοίκους (132 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους).

Το lockdown στην Αγγλία επιβλήθηκε στις 5 Νοεμβρίου και αίρεται την Τετάρτη. Σημαντική μείωση καταγράφεται στις περιοχές που θεωρούνταν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, δηλαδή στη βόρεια Αγγλία.

Πλέον τα νέα κρούσματα συνολικά στην Αγγλία μειώνονται στο μισό κάθε 37 ημέρες, ενώ πριν από το lockdown διπλασιάζονταν κάθε εννέα ημέρες.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Πολ Έλιοτ δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι ανά περιοχή περιορισμοί που ίσχυαν από τα μέσα Οκτωβρίου και στη συνέχεια το lockdown είχαν αποτέλεσμα ως προς τον περιορισμό διασποράς του ιού.

Τα πορίσματα καλωσόρισε και ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος σημείωσε όμως ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για να σηκώσουμε το πόδι από το πεντάλ».

Η μελέτη εκτιμά ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού, η τιμή R, έχει υποχωρήσει στο 0,88 στην Αγγλία.

Η επίσημη εκτίμηση από την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση τοποθετεί το R στην Αγγλία κάτω από τη μονάδα, συγκεκριμένα από 0,9 έως 1, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.