Μπλόκο στα ακίνητα από… πολιτογραφήσεις και κορωνοϊό

Τεράστιες ζημιές καταγράφουν οι πωλήσεις μεγάλων ακινήτων ενώ παρατηρείται και σοβαρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μεγάλων επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα, εξαιτίας των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και η απόφαση της Κυβέρνησης να τερματίσει το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων στον απόηχο των αποκαλύψεων του Al Jazzera.

«Ουσιαστικά έχει εξαλειφτεί η όλη ζήτηση από το εξωτερικό, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά και απώλεια στις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και αντιλαμβάνεστε τίθεται σοβαρό θέμα και μεγάλης ανεργίας στον τομέα αυτό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Αντρέας Δημητριάδης.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως οι πωλήσεις μεγάλων ακινήτων μειώθηκαν κατά 75 με 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, με την ζήτηση να περιορίζεται στην εσωτερική αγορά και σε μικρά κυρίως ακίνητα. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της PWC, η συνολική αξία των συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 55%. Μεγαλύτερες απώλειες έχουν υποστεί η Λεμεσός και η Πάφος με την μείωση να φτάνει το 65% και 61% αντίστοιχα ενώ η στην Λευκωσία το 31%.

«Το άλλο σημαντικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι η αδειδότηση αυτών των μεγάλων έργων και έχουμε δει περιπτώσεις π.χ για τα γκολφ η αδειοδότηση, η έκδοση πολεοδομικής άδειας δηλαδή, διήρκησε περίπου 8 με 10 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.

Με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων να καλεί τα πολιτικά κόμματα όπως ψηφίσουν άμεσα τον νέο επενδυτικό νόμο ώστε να εκμηδενιστεί ο χρόνος έγκρισης πολεοδομικών αδειών, ενώ προτείνει όπως η Κυβέρνηση δώσει φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών μέχρι και την δημιουργία νέου επενδυτικού προγράμματος.

ΣΤΟ “ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ” Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

Στο μεταξύ γοργά συνεχίζεται η έρευνα της τριμελούς επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας ώστε να εξετάσει όλες τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών από την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος το 2007. Σε δηλώσεις σήμερα στην Βουλή ο Γιώργος Σαββίδης, όπου ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών για τον προϋπολογισμό της νομικής υπηρεσίας για το έτος 2021, σημείωσε πως η τριμελής επιτροπή λόγω του μεγάλου όγκου της έρευνας, αναμένεται να εκδίδει ενδιάμεσα πορίσματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Θα στέλλουν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ενδιάμεσες εκθέσεις με τις οποίες θα ανέρχονται σε υποθέσεις που κατά τη γνώμη τους κρίνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία για απόσυρση της παραχώρησης της εθνικότητας ή θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ποινικές και πειθαρχικές έρευνες οποιουδήποτε», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Με τον Γενικό Εισαγγελέα να διαβεβαιώνει πως η δεν έχει καμία εμπλοκή στην έρευνα της τριμελούς επιτροπής, ενημερώνοντας πως έχει παραχωρηθεί προσωπικό ώστε να εξεταστούν τάχιστα όλοι οι φάκελοι πολιτογραφήσεων.