Νέα μέτρα για τις διελεύσεις στα κατεχόμενα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στο Ριζοκάρπασο σε Ε/κ

Νέα απόφαση για τις διελεύσεις από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα ανακοίνωσε η επιτροπή επιδημιολόγων του «υπουργείου υγείας» μετά τον εντοπισμό εγχώριων κρουσμάτων στο Ριζοκάρπασο που είναι σε Ε/κ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, από σήμερα για τις διελεύσεις από την «νότια» Κύπρο στο ψευδοκράτος μέχρι 24 ώρες, θα απαιτείται αρνητικό PCR των τελευταίων 24 ωρών. Για την διέλευση μέχρι 24 ώρες δεν επιβάλλεται η καραντίνα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας» χθες βράδυ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3 θετικά αποτελέσματα από 1008 ελέγχους, δύο είναι από το εξωτερικό, ένα εγχώριο κρούσμα. Το Σάββατο καταγράφηκαν 17 κρούσματα, τα 7 εγχώρια. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στα κατεχόμενα έχει φτάσει τα 1051.

Τα 8 εγχώρια κρούσματα στα κατεχόμενα είναι Ε/κ που διαμένουν στο Ριζοκάρπασο και σύμφωνα με ανάρτηση του «δημάρχου», Σουπχί Τζιοσκούν μεταξύ αυτών είναι ένα παιδί 11 χρονών και ένα 11 μηνών. Έξι από τους 8 ασθενείς με Covid 10, πρόσθεσε, μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στις ελεύθερες περιοχές και 2 σε νοσοκομεία στα κατεχόμενα.

Ο κ. Τζιοσκούν αναφέρει επίσης ότι η κατάσταση υγείας των ασθενών είναι καλή και πως σήμερα θα γίνουν περίπου 500 τεστ PCR στην περιοχή κατόπιν συνεννόησης και με το «υπουργείο υγείας». Και ο ίδιος, γράφει, υποβλήθηκε σε τεστ και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Κάλεσε δε να υποβληθούν σε τεστ σήμερα, όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τα 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το θέμα της πανδημίας συζήτησαν χθες ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ με τον «υπουργό υγείας», Αλί Πιλλί και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ δήλωσε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σημειώνοντας ότι στη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, καταγράφονται καθημερινά σχεδόν 200 κρούσματα ενώ στα κατεχόμενα είναι μεταξύ 2-5. Τα νοσοκομεία στις ελεύθερες περιοχές,, πρόσθεσε, βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ενώ στα κατεχόμενα κανείς ασθενής δεν βρίσκεται στην εντατική.

Ωστόσο, είπε, ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάζει και να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ