Οδηγούν μαστουρωμένοι – Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών. Τα δεδομένα βοούν. Παρόλο που οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένα, φέτος εντοπίστηκαν πάνω από 850 οδηγοί θετικοί στο νάρκοτεστ. Αυτό και μόνο μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα πόσοι άλλοι ξεφεύγουν την τσιμπίδα του νόμου. Πρόσφατα σε ένα μόνο 24ωρο εντοπίστηκαν τρεις οδηγοί θετικοί σε νάρκοτεστ στην επαρχία Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο πρώτος οδηγός, ηλικίας 40 ετών, που καταγγέλθηκε για νάρκοτεστ, είχε ανακοπεί επειδή οδηγούσε το αυτοκίνητο του ενώ αυτό ήταν δηλωμένο ως ακινητοποιημένο και χωρίς να καλύπτεται από ασφάλεια. Στη δεύτερη περίπτωση, 24χρονος γύρω στις 9.30 το πρωί στις 15/11/2020, καταγγέλθηκε γιατί οδηγούσε το όχημα του με στερημένη άδεια οδηγού. Ο 24χρονος υποβλήθηκε επίσης σε προκαταρκτικό έλεγχο νάρκοτεστ με θετική ένδειξη.

Επιπρόσθετα, στις 15/11/2020 στις 11.20μ.μ., μέλη της Τροχαίας Αμμοχώστου ανέκοψαν για έλεγχο όχημα που οδηγούσε 33χρονος. Ο 33χρονος υποβλήθηκε επίσης σε προκαταρκτικό έλεγχο νάρκοτεστ με θετική ένδειξη.

Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» ο διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας, Γιαννάκης Γεωργίου, είπε ότι όλες οι υποθέσεις καταχωρούνται άμεσα στα δικαστήρια και παράλληλα ζητείται από τα δικαστήρια η έκδοση διατάγματος αφαίρεσης της άδειας οδηγού του εμπλεκομένου. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία που προνοεί την αύξηση των εξωδίκων για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί και που δείχνουν ότι οι Κύπριοι οδηγοί εξακολουθούν να είναι απείθαρχοι, παραβιάζοντας νόμους και κανονισμούς θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους, τους συνεπιβάτες τους, άλλους εποχούμενους αλλά και πεζούς. Τα νούμερα είναι αρκούντως αποκαλυπτικα: Την τελευταία βδομάδα διαπιστώθηκαν 2.044 παραβάσεις τροχαίας κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων που διενήργησαν παγκύπρια, τα μέλη της αστυνομίας. Από αυτούς οι 979 οδηγοί καταγγέλθηκαν για παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, σε όλες τις επαρχίες. Άλλες 180 καταγγελίες αφορούσαν μη χρήση ζώνης ασφάλειας ή χρήση κινητού, ενώ άλλες 183 καταγγελίες έγιναν για οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος χωρίς άδεια κυκλοφορίας.

Για παράνομη στάθμευση οχημάτων έγιναν συνολικά 124 καταγγελίες, από τις οποίες οι 62 αφορούσαν παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια ή πεζόδρομους και 15 αφορούσαν παράνομη στάθμευση σε χώρους για άτομα με αναπηρία. Συνολικά 53 πρόσωπα εντοπίστηκαν να οδηγούν οχήματα για τα οποία δεν υπήρχε σε ισχύ πιστοποιητικό καταλληλότητας και καταγγέλθηκαν, ενώ άλλες 29 καταγγελίες έγιναν για οδήγηση οχήματος χωρίς πιστοποιητικό ασφάλισης έναντι τρίτου. Παράλληλα, 17 καταγγελίες έγιναν για οδήγηση οχημάτων, τα οποία ήταν δηλωμένα στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών ως ακινητοποιημένα.