Πολιτική αντίδραση Ακιντζί και σχόλιο Ερχιουρμάν για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου

Συρόμαστε κατευθείαν σε μια λύση δύο κρατών, είναι πραγματικότητα, αναφέρει σε σημερινή του ανάρτηση για τις χθεσινές ομιλίες Τατάρ και Ερντογάν, ο τέως ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί.

Στο μήνυμά του στα ΜΚΔ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τα δύο κράτη θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία υπό την διοίκηση των Ε/κ, όπως ανάφερε, και το άλλο η «βόρεια Κύπρος» – είπε – πιο εξαρτώμενη από την Τουρκική Δημοκρατία. Ο Μουσταφά Ακιντζί πρόσθεσε ότι είχε προειδοποιήσει πως η «νότια Κύπρος» – κατά την έκφρασή του – προχωρεί στο να είναι γείτονες όχι μόνο στη θάλασσα με την Τουρκία αλλά και επί της ξηράς. «Χωρίς αμφιβολία το μερίδιο ευθύνης γι αυτό και της ε/κ διοίκησης είναι μεγάλο» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κυπριακή Κυβέρνηση.

Η πιο ανησυχητική πτυχή του θέματος, συνέχισε, είναι ότι ο τ/κ «λαός» δεν υιοθέτησε αυτήν την πορεία. Δεν είναι έγκυρο το να γίνεται προσπάθεια να επεξηγηθεί αυτό με το αποτέλεσμα των «εκλογών», πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανείς που δεν ξέρει ότι στις τελευταίες «εκλογές» η εξουσία στην Τουρκία παρενέβη στη βούληση του κόσμου. Εάν ο τ/κ «λαός» συνειδητοποιήσει ότι είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει το τέλος που επιβάλλουν, θα μπορέσει να σταματήσει αυτήν την τάση, κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δική του ανάρτηση στα ΜΚΔ, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν αντέδρασε στις δηλώσεις Τατάρ χθες βράδυ στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας, στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου και πολλών άλλων αξιωματούχων. «Ο τρόπος να μεταφέρουμε την ύπαρξή μας στο μέλλον είναι πρωτίστως μέσω της εμπιστοσύνης των ανθρώπων μας, του μεγαλύτερου πλούτου μας. Η καταστροφή της αυτοεκτίμησης αυτού του λαού δεν είναι παρά επιζήμια στην ύπαρξή μας» είπε.

Σε δηλώσεις του στη «βουλή», ο κ. Ερχιουρμάν μίλησε και για τις αναφορές σε λύση δύο κρατών λέγοντας ότι δημιουργείται η εντύπωση ότι λες και έγινε δημοψήφισμα για το θέμα. Διερωτήθηκε δε εάν γνωρίζει κάποιος τί εννοεί ο κ. Τατάρ όταν αναφέρεται σε δύο κράτη. «Πολύ εύκολο να λες κουβέντες, αλλά το λέτε σαν να πρόκειται για άσκηση για το μέλλον αυτών των ανθρώπων, χωρίς να το εξηγείτε. Οι ασυμπλήρωτες λέξεις μένουν στον αέρα».

Σε σχέση με την αναφορά Τατάρ ότι για το νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία είχε δώσει εντολή σε τ/κ αρχιτέκτονες και μηχανικούς για διάφορα έργα αλλά δεν έγινε τίποτα και τί να έκανε, πήρε τον Τούρκο Πρόεδρο και του ζήτησε βοήθεια, το επιμελητήριο αρχιτεκτόνων και μηχανικών αναφέρει ότι ο Ερσίν Τατάρ είναι ο κύριος υπεύθυνος για το ότι δεν παράγεται έργο στη «χώρα» και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν εμπιστεύεται τους ανθρώπους του τόπου του.

Η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Ερσίν Τατάρ στις ομιλίες του έκανε διάφορα παράπονα στον Ταγίπ Ερντογάν, είτε για τους γιατρούς, είτε για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, είτε για άλλους «θεσμούς» όπως το «τμήμα πολεοδομίας», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για παρεμβάσεις. Δημιούργησε το έδαφος για τον Ερντογάν, τον οποίο ανέφερε κιόλας ως «ο Πρόεδρός μου», να επιτίθεται εκείνος στις οργανώσεις της δικής του κοινωνίας, λέγοντας προσβολές και απειλές, αναφέρει η ανακοίνωση της τ/κ συνδικαλιστικής πλατφόρμας που τα βάζει με τον κ. Τατάρ

Αναφέρεται επίσης στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΑΚΡ στις «προεδρικές εκλογές» και εκφράζει αλληλεγγύη σε όλους όσοι δέχθηκαν την επίθεση του Τούρκου Προέδρου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν είχε επικρίνει εμμέσως τον Σενέρ Ελτζίλ, γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, για τις αναφορές του στον Ερσίν Τατάρ και τις σχέσεις του με το ΑΚΡ και τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο κ. Ερντογάν δεν είχε αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Ελτζίλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ