Προς επιστροφή της εντολής σχηματισμού «κυβέρνησης» το ΚΕΕ

Απόψε αποφασίζει το ανώτατο εκλογικό όργανο του ΚΕΕ για το θέμα της «κυβέρνησης», ενώ όλες οι προσπάθειες για την εξεύρεση εταίρου απέτυχαν.

Τ/κ ιστοσελίδες γράφουν ότι στην κρίσιμη συνεδρία της κεντρικής επιτροπής του ΚΕΕ θα αποφασισθεί να επιστραφεί η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» και να προετοιμάζονται για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Ο τ/κ Τύπος ασχολήθηκε εκτενώς με το άδοξο τέλος σε όλες τις προσπάθειες του ΚΕΕ να σχηματίσει «κυβέρνηση» με άλλα κόμματα. Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι αύριο, που συμπληρώνονται 15 μέρες από τότε που δόθηκε η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στο ΚΕΕ, αυτή θα επιστραφεί από τον Ερσάν Σανέρ, που εκτελεί χρέη προέδρου στο κόμμα, στον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι αν ανατεθεί στον ίδιο η εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» θα συζητήσει το θέμα στα αρμόδια όργανα του κόμματος και θα διεξάγει επαφές με όλα τα κόμματα για αξιολόγηση της κατάστασης. «Το ζήτημα είναι να ξεπεραστεί το πρόβλημα μια ώρα αρχύτερα», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι όποια «κυβέρνηση» και αν σχηματιστεί θα είναι «κυβέρνηση πρόωρων εκλογών» διότι «υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τη βούληση».

Η γενική γραμματέας του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Αφέτ Όζτζαφερ δήλωσε ότι όπως φαίνεται υπάρχει συζήτηση σε σχέση με τα «υπουργεία» και αντιπαραθέσεις εντός του ΚΕΕ. Επισημαίνοντας την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας και το γεγονός ότι ακόμα δεν κατατέθηκε ο «προϋπολογισμός», η κ. Όζτζαφερ ανέφερε ότι το κόμμα της δεν επιθυμεί την διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών» μια τέτοια περίοδο και πρόσθεσε ότι ο Σανέρ πρέπει να καταθέσει την «εντολή» αν δεν μπορεί να σχηματίσει «κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι όλες οι συνομιλίες έγιναν άνω κάτω λόγω των «καπρίτσιων», όπως τα χαρακτήρισε, του Σερντάρ Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι ο Τατάρ θα μεταβίβαζε την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον Σανέρ αν υπήρχε η υπογραφή 25 «βουλευτών», όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του Ντενκτάς. Ο κ. Αρικλί ανέφερε ότι ο Σανέρ πρέπει να καταθέσει άμεσα την «εντολή», η οποία πρέπει να ανατεθεί στο ΡΤΚ.

Διαβάστε επίσης:
Κ.Κούσιος: Το ΑΚΕΛ γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,3 δισ. λόγω πανδημίας

Ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, ο Ερσάν Σανέρ παραβιάζει τους «νόμους» και τους κανόνες ηθικής. Θύμισε τις παρεμβάσεις που έγιναν στο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ και είπε ότι ο κ. Σανέρ προσπαθούσε να σχηματίσει μια «κυβέρνηση» όπως την «παιδική κυβέρνηση που συστήνεται στις 23 Απριλίου», Ημέρα του Παιδιού στην Τουρκία και τα κατεχόμενα. Ο κ. Σανέρ, είπε ο κ. Όζγιγιτ,, πρέπει να καταθέσει την εντολή και αυτή να ανατεθεί στο ΡΤΚ. «Πρέπει να δοκιμαστεί η διαδικασία. Άλλωστε αν δεν βρεθεί μια λύση, η χώρα υποχρεούται να πάει σε πρόωρες εκλογές εντός 45 ημερών», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ