ΠτΔ: Αναληθής η αναφορά Τατάρ ότι δεν απέκλεισα κατηγορηματικά τη λύση δυο κρατών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης διαψεύδει τον ισχυρισμό του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι δεν του απέκλεισε κατηγορηματικά τη λύση δυο κρατών κατά την πρώτη συνάντηση που είχαν, υπογραμμίζοντας πως όχι μόνο την απέρριψε αλλά ανέφερε επίσης πως κανείς σε διεθνές επίπεδο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση.

“Συνεπώς, τα όσα δηλώνει ο κ. Τατάρ, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργούν και υποψίες για τα κίνητρα του ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ”, και “θέτουν εν αμφιβόλω την ειλικρίνεια που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας για το καλό της Κύπρου”, επισημαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση.

Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως καθ` όλη τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Τατάρ, “η θέση μου ήταν ξεκάθαρη πως η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι αποκλειστικά και μόνο στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ”.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά στα όσα, όπως αναφέρει, ο κ. Τατάρ “αναληθώς ισχυρίστηκε απαντώντας σε ερώτηση αγγλόφωνου τουρκικού καναλιού, ότι τάχα δεν του απέκλεισα κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών, όταν την ήγειρε κατά την πρώτη μας συνάντηση, και ότι ανέμενα ουσιαστικά την τοποθέτηση του αυτή λόγω των δηλώσεων και θέσεων του τόσο κατά το παρελθόν όσο και κατά την προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα”.

Όπως επισημαίνει “όταν ο κ. Τατάρ ήγειρε κατά τη συνάντηση μας το θέμα της λύσης των δύο κρατών, όχι μόνο την απέρριψα, αλλά επιχειρηματολόγησα και ανέφερα, μεταξύ άλλων, και πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, ότι κανείς σε διεθνές επίπεδο, στα ΗΕ και ειδικά στην ΕΕ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση”.

Διαβάστε επίσης:
Αρνητικό το τεστ του Μπόρις Τζόνσον

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για ύστατη, όπως σημειώνει, φορά καλεί την Τουρκία και τον κ. Τατάρ “να αντιληφθούν ότι μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα επιτευχθεί με διαστρεβλώσεις, αλλά με γνήσια πολιτική βούληση προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες, του πλαισίου του ΓΓ, του διεθνούς δικαίου, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ”.

Πηγή: ΚΥΠΕ