Στο ναδίρ οι πωλήσεις ακινήτων

Από τη μια η πανδημία του κορωνοϊού και από την άλλη ο τερματισμός του προγράμματος πώλησης διαβατηρίων, επέφεραν καίρια πλήγματα στον τομέα της ανάπτυξης και πώλησης ακινήτων, τόσο στη ντόπια αγορά όσο και στην ξένη. Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

 Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Αντρέας Δημητριάδης σε δηλώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν σαφής:

«Ουσιαστικά έχει εξαλειφτεί η όλη ζήτηση από το εξωτερικό, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά και απώλεια στις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα και όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και αντιλαμβάνεστε τίθεται σοβαρό θέμα και μεγάλης ανεργίας στον τομέα αυτό», δήλωσε. «Το άλλο σημαντικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι η αδειδότηση αυτών των μεγάλων έργων και έχουμε δει περιπτώσεις π.χ για τα γκολφ η αδειοδότηση, η έκδοση πολεοδομικής άδειας δηλαδή, διήρκησε περίπου 8 με 10 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πωλήσεις μεγάλων ακινήτων μειώθηκαν κατά 75 με 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, με την ζήτηση να περιορίζεται στην εσωτερική αγορά και σε μικρά κυρίως ακίνητα. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της PWC, η συνολική αξία των συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 55%. Μεγαλύτερες απώλειες έχουν υποστεί η Λεμεσός και η Πάφος με την μείωση να φτάνει το 65% και 61% αντίστοιχα ενώ η στην Λευκωσία το 31%.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων  καλεί τα πολιτικά κόμματα όπως ψηφίσουν άμεσα τον νέο επενδυτικό νόμο ώστε να εκμηδενιστεί ο χρόνος έγκρισης πολεοδομικών αδειών, ενώ προτείνει όπως η Κυβέρνηση δώσει φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών μέχρι και τη δημιουργία νέου επενδυτικού προγράμματος.

Στο μεταξύ γοργά συνεχίζεται η έρευνα της τριμελούς επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας ώστε να εξετάσει όλες τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών από την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος το 2007. Σε δηλώσεις  στη Βουλή ο Γιώργος Σαββίδης, όπου ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών για τον προϋπολογισμό της νομικής υπηρεσίας για το έτος 2021, είπε πως η τριμελής επιτροπή λόγω του μεγάλου όγκου της έρευνας, αναμένεται να εκδίδει ενδιάμεσα πορίσματα για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

«Θα στέλνουν στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ενδιάμεσες εκθέσεις με τις οποίες θα ανέρχονται σε υποθέσεις που κατά τη γνώμη τους κρίνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει διαδικασία για απόσυρση της παραχώρησης της εθνικότητας ή θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ποινικές και πειθαρχικές έρευνες οποιουδήποτε», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας.