ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Κολιού για lockdown και Χριστούγεννα

Για την κρίσιμη εβδομάδα που βρίσκεται μπροστά μας όσον αφορά τα μέτρα αλλά και τις αποφάσεις που αναμένεται να παρθούν ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων μίλησε στην εκπομπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Μαρία Κολίου.

Όπως ανέφερε σήμερα κάποια από τα μέλη επιδημιολογικής θα έχουν συνάντηση στις 16:00 με τον Υπουργό Υγείας, ενώ στη 19:00 το απόγευμα αναμένεται να συζητήσουν όλοι διαδικτυακά και αύριο η επιδημιολογική ομάδα θα μεταβεί σε συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας για να θέσει στο τραπέζι τις εισηγήσεις της.

Η κ. Κολιού επισήμανε μεταξύ αλλών την καλή εικόνα που έχει παρουσιάσει η επαρχία της Πάφου, ενώ όπως σημείωσε το μερικό lockdown φαίνεται να έφερε αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η. Κολιού δήλωσε: «Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν την περασμένη Παρασκευή είχαμε μια σημαντική μείωση  στην Πάφο της αθροιστικής επιπτώσεις των περιστατικών, είχαμε μια ελαφρά μείωση στη Λεμεσό , και είχαμε μια μικρή αύξηση στα περιστατικά Λευκωσίας, Λάρνακας και μεγαλύτερη της Αμμοχώστου. Με τη μείωση που έχει τώρα η Πάφος έφτασε την εικόνα Λευκωσία και η Λάρνακα

Την ίδια ώρα όσον αφορά την αξιολόγηση της εικόνας η κ. Κολιού ανέφερε: «Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των περιστατικών. Μια άλλη παράμετρος πολύ σημαντική είναι πόσα από τα περιστατικά που στέλνουμε βγαίνουν θετικά. Το ECDC θεωρεί η θετικότητα θα πρέπει να είναι κάτω από 4% για να είναι καλή σε μια χώρα. Σήμερα ακριβώς θα μας τεθούν αυτά δεδομένα υπόψιν μας.

Για οδηγίες με κατευθυντήριές γραμμές που να αφορούν τον εορτασμό των Χριστουγέννων η. Κολιού δήλωσε: «Σίγουρα όσο πιο κοντά στα Χριστούγεννα τόσο πιο ακριβής μπορεί να είσαι στις εκτιμήσεις σου. Αλλά αν η πολιτεία χρειάζεται συμβουλή από τώρα για τα Χριστούγεννα ναι θα τοποθετηθούμε και πάνω σε αυτό.

Η κατάσταση μας στην Κύπρο είναι υπό έλεγχο. Δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Μπορεί να έχουμε αυξημένα περιστατικά αλλά το μερικό lockdown δούλεψε. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα η εικόνα μας είναι υπό έλεγχο. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι η πίεση στα νοσοκομεία μας και οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής. Όσον έχουμε να κάνουμε με ηλικιωμένους και ευπαθείς τότε οι εισαγωγές στις εντατικές αυξάνονται. Μπορεί να έχουμε εκπλήξεως τις επόμενες μέρες. Επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα.