Τροποποιητική πρόταση νόμου για διεύρυνση του ρόλου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου μελετούν ΣΥΠΡΟΔΑΤ ΚΑΙ ΣΠΠΚ

Σε μελέτη, αξιολόγηση και προετοιμασία σχετικής τροποποιητικής πρότασης νόμου, με την οποία διευρύνεται ο ρόλος του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, προχώρησαν από κοινού ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) και ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ), με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα θέματα πλειστηριασμών.

Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν πως η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να εισάξει τον θεσμό της «Διαιτησίας», ως μηχανισμό επίλυσης χρηματοοικονομικής διαφοράς, μετά από την επίδοση στον δανειολήπτη της επιστολής ΤΥΠΟΥ «Ι» και τον τερματισμό της Πιστωτικής Διευκόλυνσης.

Όπως σημειώνουν, με την πρόταση αυτή αναμένεται να ενθαρρυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Πιστωτών και Δανειοληπτών για υγιείς και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις δανείων, αφού πρώτα καθορισθεί το νόμιμο ποσό οφειλής. Προσθέτουν, επίσης, ότι παράπλευρα θετικά οφέλη της πρότασης, είναι η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και η μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Εξάλλου, αναφέρουν ότι σημαντικό σημείο αναφοράς της πρότασης αυτής, είναι ότι δεν επιμηκύνει το υφιστάμενο χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας πλειστηριασμού (45 μέρες από την ημερομηνία επίδοσης της επιστολής «Ι») και ως εκ τούτου προσδοκούν στην πλήρη στήριξη, τόσο του Υπουργείου Οικονομικών, όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης:
Ανακοινώθηκαν τα Ειδικά Σχέδια του Υπ.Εργασίας για το μήνα Νοέμβριο – Όλες οι λεπτομέρειες

Επίσης, σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη συζητηθεί και συμφωνηθεί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 4/11/2020 με τους βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίοι την κατέθεσαν ήδη στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη 12/11/2020.

Τέλος, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για πλήρη στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τα οποία θα επιδιώξουν επαφές το συντομότερο.

Πηγή: ΚΥΠΕ