Αδράνεια ΑΗΚ στην ανάπτυξη μείγματος παραγωγής με τη χρήση ΑΠΕ διαπιστώνουν οι συντεχνίες

Οι Συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΕΚΕΚ-ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ σε επιστολή τους προς τον Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και με κοινοποίηση στην Υπουργό Ενέργειας, αναφέρουν ότι διαπιστώνουν αδικαιολόγητη αδράνεια, κωλυσιεργία ή / και αδυναμία της ΑΗΚ στην δημιουργία και ένταξη στη βασική δραστηριότητα παραγωγής μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων της τάξης των 20 MW ανά έτος, με στόχο τη δημιουργία μείγματος παραγωγής.

Με αυτό τον τρόπο, σημειώνεται, μειώνεται η εξάρτηση της τιμής της κιλοβατώρας από τα συμβατικά καύσιμα, που είναι ο μόνος τρόπος για να παραχθεί φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή ενώ παράλληλα, επιτυγχάνονται οι στόχοι και η δέσμευση του Κράτους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.

«Αυτή η αδράνεια και κωλυσιεργία στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων είναι ανεπίτρεπτη για την ΑΗΚ. Όπως απαράλλαχτα ανεπίτρεπτη για την Αρχή είναι και η κωλυσιεργία, που παρατηρείται για εγκατάσταση οικονομικότερων και ευέλικτων μονάδων στην Δεκέλεια, θέμα το οποίο θα θίξουμε σε επόμενη επιστολή μας», προστίθεται.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΗΚ είναι ένας Οργανισμός Δημόσιας Ωφελείας και στα πλαίσια της λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς οφείλει και πρέπει να καταστεί «Ηγέτης Κόστους» (με παραγωγή φθηνότερου ηλεκτρισμού) και ανάχωμα στην εκμετάλλευση και στην κερδοσκοπία εις βάρος του Κύπριου Καταναλωτή.

Στην επιστολή οι Συντεχνίες θέτουν και ερωτήματα των εργαζομένων, μεταξύ των οποίων, γιατί παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση των φωτοβολταϊκών πάρκων Ακρωτηρίου και ΑΗΚ – ΙΑΚ, καθώς και η αξιοποίηση με ΑΠΕ του χώρου στον Η/Σ Μονής, την ίδια στιγμή που ιδιώτες έχουν δημιουργήσει και λειτουργήσει σωρεία φωτοβολταϊκών πάρκων;

Ερωτούν ακόμη, ποιο είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, που προκήρυξε το ΔΣ για εξεύρεση γης με σκοπό την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ενώ διερωτώνται αν περιήλθαν εις γνώση τους δημοσιεύματα που αναφέρουν, ότι σε ιδιώτες παραγωγούς έχει παραχωρηθεί κρατική γη για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων.

«Διερωτόμαστε γιατί αποταθήκατε σε περιοχή νατούρα για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, που ήταν αναμενόμενο πιθανόν να απορριφθεί. Εν πάση περιπτώσει σας προβληματίζει το γεγονός, ότι, όπου έχει αποταθεί η ΑΗΚ για φωτοβολταϊκά, βρίσκει εμπόδια την προστασία, της τσουκνίδας, του θάμνου, του λαγού, του κουρκουτά, του μαύρου φιδιού, σε αντίθεση με τους ιδιώτες, που σύμφωνα με δημοσιεύματα τους παραχωρούνται άδειες στον Βιότοπο του Γύπα;», θέτουν το ερώτημα προς το ΔΣ οι Συντεχνίες.

Επισημαίνεται, ότι το πιο φθηνό φωτοβολταϊκό πάρκο, που λειτουργεί σήμερα στον τόπο είναι αυτό της ΑΗΚ στο Τσέρι, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που λειτουργούν με μακροχρόνια, ακριβοπληρωμένα συμβόλαια. «Ως εργαζόμενοι δηλώνουμε και προειδοποιούμε ξεκάθαρα, ότι δεν θα παρακολουθήσουμε, ως απλοί θεατές, τις δικές σας πρακτικές, που θα οδηγήσουν στην εκμετάλλευση του καταναλωτή και στην κερδοσκοπία», καταλήγει η επιστολή των Συντεχνιών προς το ΔΣ.

Πηγή: ΚΥΠΕ