Αφιέρωμα του ΑΝΤΕΝΝΑ Ελλάδος για τις πολιτογραφήσεις – Οι επισημάνσεις Αναστασιάδη, Χάσικου και Μαύρου

Εκτενές αφιέρωμα για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και όσα οδήγησαν στην κατάρρευσή του φιλοξενεί ο Αντένα Ελλάδος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει έτοιμος σε περίπτωση που αποδειχθεί παράνομη πολιτογράφηση από το πρώην δικηγορικό του γραφείο να παραιτηθεί. Την σημασία που είχε το πρόγραμμα για την κυπριακή οικονομία υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων, με τις δικές τους παρεμβάσεις, οι πρώην Υπουργοι Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και Ελένη Μαύρου.

Στο προσκήνιο των ξένων μέσων ενημέρωσης παραμένει το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μετά και τον σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις του αραβικού δικτύου Al Jazeera. Σειρά πήρε ο αντένα ελλάδος με ένα εκτενές αφιέρωμα όπου παρουσίασε όλες τις απόψεις σε σχέση με όσα διαμείφθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον σταθμό, παραδέχεται την κατάχρηση του προγράμματος από επιτήδειους με πρακτικές που οδήγησαν στην κατάρρευση του πρόγραμματος.

«Ο λόγος κατάργησης δυστυχώς ήταν η κατάχρηση από επιτήδειους είτε ελέγοντο εταιρίες ανάπτυξης γης, διάφοροι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών, δικηγόροι, ελεγκτές ή όποιοι άλλοι προωθούσαν το πρόγραμμα, δυστυχώς, όπως σε οποιαδήποτε νομοθεσία, κάποιοι έβρισκαν παράθυρα για να το αξιοποιήσουν όχι υπό οφελεία αλλά σε βάρος δυστυχώς ενός προγράμματος που συνέβαλε σημαντικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο Πρόεδρος.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζονται για εμπλογκή του στο πρώην δικηγορικό του γραφείο, είτε για αποφάσεις που αποσκοπούσαν στο να οφελέσουν οικονομικά την οικογένεια του. Ενώ αναφερόμενος στις 57 πολιτογραφήσεις του δικηγορικού γραφείου, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Προκαλώ τον οποιοδήποτε αν έστω ένας από αυτούς του 57 πολιτογραφηθέντες υπάρχει το παραμικρό που δεν δικαιολογούσε νόμιμα την παραχώρηση υπηκοότητας, είμαι αποφασισμένος ή έτοιμος να παραιτηθώ του Προεδρικού αξιώματος, είμαι ξεκάθαρος», επισήμανε.
Στο ρεπορτάζ του αντένα Ελλάδος μίλησε και ο πρώην υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες διάφορων κύκλων να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα κατά παράβαση των νομοθεσιών, με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου να υπενθυμίζει παλαιότερη δήλωση του Σωκράτη Χάσικου τον Δεκέμβριο του 2016, όταν ακόμη ήταν υπουργός, και έκρουε των κώδωνα του κινδυνού.

«Αν είναι δυνατόν, αν είναι δυνατόν. Θα βάλω εγώ πλάτη σε κάθε απατεώνα, μπορεί να είναι και μεταξύ μας, επειδή θα βάλει 5.000, 10.000, 50.000 100.000 200.000, 500.000 θα του βάλω εγώ πλάτη; Σε κανένα δεν βάζω πλάτη και αυτά κομμένα», τόνιζε εμφαντικά.

Ενώ σήμερα ο Σωκράτης Χάσικος τονίζει την σημασία που είχε το πρόγραμμα για την κυπριακή οικονομία.

«Αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να υπάρχει, να συνεχίζει εσαεί. Καταφέραμε και το σκοτώσαμε από μόνοι μας χωρίς πιθανότητες να επανέλθει, τουλάχιστον με την μιορφή που το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», ξεκαθαρίζει.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρώην υπουργός εσωτερικών Ελένη Μαύρου, μιλώντας στον αντένα Ελλάδος, ασκεί δριμύ κατηγορώ κατά των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας, παραδέχεται ωστόσο πως το πρόγραμμα στήριξε σημαντικά την οικονομία της χώρας.

«Είναι αλήθεια ότι μπορεί τα δυσεκατομμύρια να κατέληξαν στις τσέπες λίγων αλλά μερικές χιλιάδες οικοδόμοι και επαγγέλαματα στην περιφέρεια της οικοδομικής βιομηχανίας, έπαιρναν κάθε εβδομάδα μισθό στο σπίτι τους, ζούσαν οικογένειες. Και παραδέχομαι ότι τούτο επηρέασε και την δική μας προσοπάθεια σε ποιά κατεύθυνηη, όχι στο να καταργηθεί το πρόγραμμα αλλά να διορθωθεί. Δεχτήκαμε μεγάλη πίεση», είπε η κ. Μαύρου.

Στο μεταξύ, η Κύπρος έχει προθεσμία μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου ώστε να απαντήσει στα ερωτήματα που απέστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, για το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων.

omega