Αλλαγές στην αποστολή ταχυδρομείου προς εξωτερικό από 1η Ιανουαρίου

Για σημαντικές αλλαγές, που επέρχονται με βάση διεθνείς συμβάσεις, όσον αφορά στην αποστολή ταχυδρομείου προς το εξωτερικό από την 1η Ιανουαρίου 2021, ενημερώνουν, με ανακοίνωση τους την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2021, καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική ετοιμασία του δελτίου αποστολής και διαβίβασης δεδομένων αποστολής (τελωνειακή δήλωση) από τον ίδιο τον αποστολέα.

Η υποχρέωση αυτή αφορά όλα τα αντικείμενα που περιέχουν εμπορεύματα προς χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις Υπηρεσίες EPG, EMS Datapost και Δεμάτων, ανεξαρτήτως προορισμού και περιεχομένου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για να γίνει δυνατή η ετοιμασία του ηλεκτρονικού Δελτίου Αποστολής και η διαβίβαση της ηλεκτρονικής τελωνειακής δήλωσης, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν ετοιμάσει την εφαρμογή Shipping Tool, η οποία είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα: https://www.cypruspost.post/el/shipping-tool, όπου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες.

Πριν την κατάθεση οποιουδήποτε αντικειμένου που εμπίπτει στις πιο πάνω κατηγορίες, θα πρέπει να ετοιμάζεται εκ των προτέρων από τους αποστολείς το Δελτίο Αποστολής/Τελωνειακή Δήλωση μέσω της εφαρμογής Shipping Tool, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρατίθενται στη σχετική σελίδα.

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία παρακαλούν όπως ετοιμάζονται τα Δελτία Αποστολής από το σπίτι ή το γραφείο, πριν τη μετάβασή σε Ταχυδρομικό Γραφείο, ενώ σημειώνουν ότι δεν χρειάζεται να εκτυπώνετε κάτι εκ των προτέρων, παρά μόνο να σημειώνετε ο αριθμός αναφοράς που θα δίνει η εφαρμογή Shipping Tool, πάνω στο αντικείμενο.

Οι Ταχυδρομικοί Λειτουργοί στα Ταχυδρομικά Γραφεία απαγορεύεται να συμπληρώνουν οποιοδήποτε Δελτίο Αποστολής εκ μέρους πελατών.

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ζητούν τη συνεργασία του κόσμου, ούτως ώστε η διεκπεραίωση των αντικειμένων στα Ταχυδρομικά Γραφεία να γίνεται σωστά και γρήγορα για αποφυγή παραμονής τους σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Πηγή: ΚΥΠΕ