Ανησυχία για το υψηλό ποσοστό θετικότητας-Έφτασε το 4%

Ανησυχία για το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων, που εντοπίζονται στα εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, που διενεργούνται ημερησίως στην Κύπρο, εκφράζει η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, η οποία σημειώνει πως ο δείκτης θετικότητας στην Κύπρο έχει ξεπεράσει ελαφρώς το όριο του 4%, που συστήνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Αναμενόμενα τα καθημερινά ψηλά νούμερα

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, η οποία είναι και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ο δείκτης θετικότητας θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 4%, προκειμένου να διαπιστωθεί αναχαίτιση της επιδημίας.

Όπως εκτιμά η κ. Κολιού πιθανώς να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη εικόνα για το που βρισκόμαστε, θα υπάρξει δεκαπέντε μέρες μετά τη λήψη των τελευταίων μέτρων.

Με αφορμή τον χθεσινό υψηλό αριθμό κρουσμάτων, είπε ότι δεν την ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού όπως εξήγησε γίνεται ένας αγώνας διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θετικοί στον ιό και να απομονωθούν.

«Επομένως είναι λογικό ότι θα βρίσκουμε πιο ψηλά νούμερα. Εκείνο που με ανησυχεί είναι το ποσοστό αυτών που βγαίνουν θετικοί. Το ECDC προτιμά να έχουμε κάτω από 4% και αυτό το ποσοστό είναι λίγο ψηλό στην Κύπρο. Φαίνεται ότι τις τελευταίες μία δύο μέρες έχουμε ξεπεράσει ελαφρώς το όριο αυτό και σίγουρα είναι και αυτό ανησυχητικό σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Πάντως τα στοιχεία μας είναι ανησυχητικά», σημείωσε.

Σε 15 μέρες σαφέστερη εικόνα

Ερωτηθείσα σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση με ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, η κ. Κολιού εξέφρασε την εκτίμηση πως πρέπει να δοθεί χρόνος στα μέτρα, ωστόσο, πρόσθεσε πως μετά από 15 ημέρες που χρειάζεται για να δούμε σαφέστερη εικόνα  «δεν θα δούμε ίσως τεράστια αλλαγής».

«Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή βλέπουμε τα αποτελέσματα των προηγουμένων 10-15 ημερών. Όσον αφορά τις εισαγωγές στο νοσοκομείο αν υπολογίσετε  ότι ένας ασθενής από τη στιγμή που θετικοποιείται θέλει γύρω στις 5 με 6 ημέρες, για να επιδεινωθεί και μπει στο νοσοκομείο, αντιλαμβάνεστε ένας που μπαίνει σήμερα στο νοσοκομείο έχει νοσήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα ή και περισσότερο προηγουμένως. Επομένως, δεν βλέπουμε τη σημερινή εικόνα αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

Σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα που πρέπει να έχει η Κύπρος μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, είπε πως «το κρισιμότερο σημείο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας», συμπληρώνοντας ότι «από εκεί και πέρα πρέπει να σημειωθεί σταθεροποίηση ή μείωση του δείκτη θετικότητας, με το ιδανικό να πέφτει κάτω από το 3%.

Οριστική λύση με το εμβόλιο

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει οριστική λύση με το εμβόλιο, η κ. Κολιού εκτίμα πως θα υπάρξει, λέγοντας πως «τα εμβόλια που ανακοινώνουν οι εταιρείες και οι οργανισμοί που τα εγκρίνουν φαίνεται ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα».

«Πιστεύω», είπε, «ότι θα δοθεί μια οριστική λύση με την εφαρμογή του, δεδομένου βέβαια ότι ο κόσμος θα το κάνει».

Είπε ακόμα πως πρέπει να υπάρχει και συμμόρφωση για να δράσει το εμβόλιο, για να προσθέσει πως «πρέπει να εμβολιαστεί ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο έχει υπολογιστεί γύρω στο 70% του πληθυσμού, για να έχουμε καλά αποτελέσματα».

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, είπε πως «όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και ο ιός να υπάρχει, δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας, επομένως δεν μπορεί να κάνει τα προβλήματα που δημιουργεί σήμερα».