Δεν κρύβονται οι επιδημιολόγοι – Σβήνει το ενδεχόμενο Χριστουγεννιάτικων χαλαρώσεων στην Κύπρο

ΠτΔ – Σύσκεψη με επιδημιολογική ομάδα για τον κορωνοϊό Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης με την επιδημιολογική συμβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό. // PoR – Meeting with the epidemiological group on COVID-19 Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, presides over a meeting with the epidemiological advisory group on COVID-19.

Δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και το σκηνικό για τις όποιες χαλαρώσεις παραμένει ακόμα θολό. Οι ειδικοί πάντως δεν χαϊδεύουν τα αυτιά και το λένε ξεκάθαρα. Τα πράγματα είναι δύσκολα και τα δεδομένα τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν αφήνουν περιθώρια.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας . Υπάρχει ένα θετικό ότι τα συγκεκριμένα μέτρα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι αυτά που εφαρμόστηκαν στη Λεμεσό και στην Πάφο και έδειξαν να λειτουργούν και αυτό μου επιτρέπει μια αισιοδοξία ότι μπορούν να λειτουργήσουν και τώρα από το τέλος αυτής της εβδομάδας και ίσως την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας , Γιώργος Νικολόπουλος.

Έγκυρη πηγή η οποία μίλησε στο OMEGA ανέφερε πως τόσο κατά την τελευταία σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τώρα δεν έγινε η όποια συζήτηση γύρω από χαλαρώσεις, υποδεικνύοντας πως οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές.

Η διασπορά πάντως παραμένει ευρεία αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, με βάση τα όσα καταγράφονται από τα rapid test που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε όλες τις επαρχίες, υπάρχει μια σταθερότητα σε ποσοστό θετικότητας, το οποίο όμως παραμένει πάνω από τα όρια ασφαλείας. Σε Λευκωσία και Λεμεσό είναι λίγο πιο πάνω από το 2%, στη Λάρνακα 3,6%, στην Πάφο 2% με διακυμάνσεις, ενώ στην Αμμόχωστο καταγράφηκε μια αυξητική τάση κοντά στο 5%.

8ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Στο Μακάρειο νοσοκομείο μεταφέρθηκε την ίδια ώρα, αγοράκι 8 ετών από τη Λεμεσό μετά από λιποθυμικό επεισόδιο και διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό, με τη διεύθυνση του νοσοκομείου να αναφέρει ωστόσο πως το επεισόδιο ενδέχεται να είναι άσχετο με τη νόσο.

«Η νόσος στα παιδιά είναι συνήθως ασυμπτωματική. Μπορεί και να είναι άσχετο με τη νόσο το λιποθυμικό επεισόδιο. Θα κάνουμε έλεγχο όμως ξανά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει προκύψει οτιδήποτε στο μυοκάρδιο του παιδιού Θα επανεξεταστεί πριν του δοθεί εξιτήριο», δήλωσε ο Διευθυντής Παιδιατρικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

Ο αριθμός των νοσηλευομένων πάντως λόγω κορωνοϊού παραμένει σταθερά τριψήφιος. Σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια νοσηλεύονταν μέχρι χθες 120 πρόσωπα εκ των οποίων οι 15 σε κρίσιμη κατάσταση.  Το νοσοκομείο Αμμοχώστου μάλιστα βρίσκεται στο 99% της πληρότητας του. Η ανησυχία όμως παραμένει μεγάλη, αφού υπάρχουν φόβοι ότι οι νοσηλείες θα αυξηθούν.

«Είναι επιβαρυμένο το σύστημα αλλά δεν έχω δει μια απότομη αυξητική τάση, μεταβολή. Και μάλιστα κοίταζα κάποιες προβλέψεις, ενώ μας έδιναν μέσα στον Δεκέμβριο να γεμίζουνε οι μονάδες εντατικής θεραπείας, με τις παρεμβάσεις που έγιναν αυτό μετατοπίστηκε για τον Γενάρη και μάλιστα φαίνεται η μέγιστη καταπόνηση στο σύστημα να είναι πολύ μικρότερη, η προβλεπόμενη πάντα από αυτή που ήταν πριν από λίγο καιρό», πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος.

«Μας ανησυχεί η έλευση του χειμώνα που μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα λόγω άλλων λοιμώξεων που μπορεί να προκύψουν», πρόσθεσε ο κ. Ηλία.

Υποδεικνύοντας πως μέχρι στιγμής η κατάσταση στο Μακάρειο Νοσοκομείο δεν έχει επιβαρυνθεί με την πληρότητα να φτάνει περίπου το 50% με 60%.