Διεθνής μέρα Εθελοντών για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη

Η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ να εορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου, βάσει ψηφίσματος της Γενικής του Συνέλευσης το 1985. 

Ανακοίνωση από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού αναφέρει ότι η  Διεθνής Ημέρα Εθελοντών αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την περαιτέρω αναγνώριση και προώθηση του εθελοντισμού αλλά και για να ενθαρρυνθούν οι κυβερνήσεις των κρατών να στηρίξουν τους εθελοντές για την προσφορά τους στην κοινωνία ειδικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ)  διοργανώνει και συντονίζει εδώ και 27 χρόνια την Εβδομάδα Εθελοντισμού (από 1η – 8η Δεκεμβρίου) και κινητοποιεί την κοινωνία (κρατικούς/ημικρατικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, ΜΚΟ και άλλα οργανωμένα σύνολα) να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις.

Φέτος, αναφέρει, παρόλα τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για αντιμετώπιση της πανδημίας, η Εβδομάδα Εθελοντισμού εξακολουθεί να ξεχειλίζει από δράσεις αγάπης.

“Σας ευχαριστούμε όλους που συμβάλλετε να αναδείξουμε την Κύπρο μας στο επίκεντρο των διεθνών εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών. Ο Εθελοντισμός απλώνει χέρια που αγκαλιάζουν και βοηθούν ανθρώπους.  Δεν έχει ούτε πλαίσια ούτε όρια και είναι πάντα αναγκαίος και πολύτιμος. Αυτό αποδεικνύεται και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας COVID-19, όπου ΜΚΟ και εθελοντές σαν μια γροθιά συνεχίζουν ακούραστα να προσφέρουν τις υπηρεσίες και να λειτουργούν τα προγράμματα τους  για εξυπηρέτηση των αναγκών των ευπαθών ομάδων αλλά και για προαγωγή του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού, προώθηση της διαφάνειας, της κοινωνικής υπευθυνότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του εθελοντισμού γενικότερα.   Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε ξεδιπλώνεται δυναμικά το μεγαλείο του εθελοντισμού και οι εθελοντές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας” αναφέρεται.

Αναφέρει τέλος ότι το ΠΣΣΕ θα συνεχίσει να στηρίζει  με κάθε τρόπο και μέσο τις εθελοντικές οργανώσεις/ΜΚΟ και τους εθελοντές, ώστε να έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο που επιτελούν.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ)