ΕΕ προς Κύπριους της Βρετανίας: «Ακλόνητη αλληλεγγύη και στήριξη» για τα Βαρώσια

Για την «ακλόνητη αλληλεγγύη και στήριξη» των θεσμών της ΕΕ προς την Κύπρο αναφορικά με τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και τις εξελίξεις στα Βαρώσια διαβεβαιώνει με επιστολή προς το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικών δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του νεοσύστατου οργανισμού, η οποία απαρτίζεται από μέλη της κυπριακής παροικίας στη Βρετανία που είναι πρόσφυγες ή γόνοι προσφύγων, είχαν καλέσει με επιστολές τους τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διατηρήσουν ως κορυφαία προτεραιότητα την επανένωση της Κύπρου και τη θεμελίωση μίας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας δίχως εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.

Η απαντητική επιστολή προσθέτει ότι η ΕΕ υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι είναι πλήρως δεσμευμένη σε μια συνολική λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Αναμένουμε το ίδιο από την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε αυτό το πλαίσιο», συμπληρώνει η επιστολή.

Αναφορικά με το παράνομο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, σημειώνεται ότι είναι ζήτημα που προξενεί «βαθιά ανησυχία». Τονίζεται επίσης ότι η ΕΕ «καλεί σε πλήρη σεβασμό των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΗΕ και την άμεση ανατροπή των πρόσφατων ενεργειών».

Πηγή: ΚΥΠΕ