Εκστρατεία για τα «μαύρα» με την συμμετοχή της Τράπεζας Κύπρου

Στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης αναφορικά με τους μεταφορείς παράνομου χρήματος, με γενικό μήνυμα #DontBeaMule, συμμετέχει ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου, ο οποίος μεταφέρει σε τοπικό επίπεδο τα βασικά μηνύματα της καμπάνιας, η οποία αρχίζει σε όλη την Ευρώπη την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου και υλοποιείται με πρωτοβουλία και συντονισμό της Europol.

Η εκστρατεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Τραπεζών, αποσκοπεί στο να ενημερώσει το κοινό για τους κινδύνους που ενέχουν ασυνήθιστες εντολές, κυρίως στο εργασιακό περιβάλλον, οι οποίες αποσκοπούν σε παράνομες μεταφορές χρημάτων.

Προσθέτει ότι τα άτομα που εν αγνοία τους ή υπό την πίεση του εργοδότη ή άλλου προϊστάμενου τους μεταφέρουν χρήματα από άγνωστες και ύποπτες πηγές προς αντίστοιχους προορισμούς είναι αυτά που περιγράφονται ως μεταφορείς παράνομου χρήματος ή με τον αγγλικό όρο Money Mules.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέρει ότι η Europol σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο εντατικοποίησε τις έρευνες της, στο πλαίσιο συγκεκριμένης δράσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (της οποίας είναι μέλος ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου) της Interpol και των οργανισμών FinTech FinCrime Exchange και Western Union και εντοπίστηκαν συνολικά 4.031 μεταφορείς παράνομου χρήματος, που εργάζονταν σε 227 επιχειρήσεις ενώ άλλα 422 άτομα σε όλο τον κόσμο συνελήφθησαν.

Αναφέρει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας διεξήχθησαν 1.529 ποινικές έρευνες και προσθέτει ότι αυτό κατέστη δυνατό με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και πιο ειδικά με την αρωγή περίπου 500 τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Προσθέτει πως μέσω αυτών των ερευνών εντοπίστηκαν 4.942 ύποπτες πράξεις μεταφοράς παράνομου χρήματος, αποτρέποντας απώλεια ποσού της τάξης των €200 περίπου εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, κατά την τρέχουσα εβδομάδα η Europol, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, καθώς και οι εθνικοί σύνδεσμοι ή ενώσεις τραπεζών όπως και τα σώματα της Αστυνομίας σε κάθε χώρα θα στείλουν κοινά μηνύματα για αποτροπή του φαινομένου των μεταφορέων παράνομου χρήματος.

Προσθέτει ότι σχετικό υλικό θα προβληθεί στις ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των εμπλεκόμενων οργανισμών.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΒΑ)