Επ.Προεδρίας: Ποια η κατάσταση υγείας των 15 εγκλωβισμένοων, που διαγνώθηκαν με κορωνοϊό

Οι δεκαπέντε Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι, στην κατεχόμενη Καρπασία, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, είναι καλά στην υγεία τους, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, η οποία συζήτησε ζητήματα, που αφορούν τους εγκλωβισμένους.

Ερωτηθείς για την επιδημιολογική κατάσταση στην κατεχόμενη Καρπασία, ο κ. Φωτίου είπε ότι στο πρώτο κύμα δεν είχαμε κανένα κρούσμα κορωνοϊού, δυστυχώς, όμως στο δεύτερο κύμα εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού μετά από τεστ που έγιναν από το κατοχικό καθεστώς.

«Στο σύνολο τους είναι 15, εκ των οποίων οι τρεις αποφάσισαν να παραμείνουν στα κατεχόμενα για να κάνουν εκεί τις καραντίνες τους. Οι 12 είναι στις ελεύθερες περιοχές και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθούμε την κατάσταση και της υγείας τους και ό,τι χρειάζονται. Μέχρι στιγμής όλα είναι καλά και οι 15 είναι καλά στην υγεία τους», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 15, συνέχισε ο κ. Φωτίου, είναι και τρεις εκπαιδευτικοί, ένας καθηγητής και δύο δασκάλες, καθώς και μια κοπέλα, η οποία εργάζεται στο Δημοτικό.

«Για αυτό και είναι η δεύτερη εβδομάδα τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία μας. Έγιναν οι απολυμάνσεις που προνοούνται και από τους δικούς μας τους κανονισμούς και αναμένουμε το γυμνάσιο, το λύκειο να επαναλειτουργήσει τη Δευτέρα. Το Δημοτικό θα καθυστερήσει ακόμα μια εβδομάδα. Όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσαμε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για την οποία ήμασταν έτοιμοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και γίνεται με επιτυχία», σημείωσε.

Διελεύσεις στα οδοφράγματα

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διελεύσεις στα οδοφράγματα, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι την επομένη της εκλογής του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ ανακοινώθηκαν νέοι «κανονισμοί» για τις διελεύσεις που ήθελαν τεστ κορωνοϊού κάθε 72 ώρες από όλους, ενώ είχε συμφωνηθεί παλαιότερα ένας κατάλογος, ο οποίος χρειαζόταν μόνο ένα τεστ.

«Διαφοροποιήθηκε αμέσως. Επικαλέστηκαν επιδημιολογικούς λόγους. Σε μια εβδομάδα έκαναν πιο αυστηρούς τους «κανονισμούς» και ήθελαν κάθε 24 ώρες και προχθές εξέδωσαν νέους «κανονισμούς» που πάλι δημιουργούνται προβλήματα με τις διελεύσεις και των εκπαιδευτικών μας, αλλά ιδιαίτερα των εγκλωβισμένων και των επανεγκατασταθέντων μας. Προσπαθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω των Ηνωμένων Εθνών να διαφοροποιηθούν κάποια πράγματα για να μπορέσουν να ομαλοποιηθούν, μέσα στα πλαίσια τα σωστά και η λειτουργία των σχολείων, αλλά και οι διελεύσεις των εγκλωβισμένων μας. Αυτή τη στιγμή, ένας εγκλωβισμένος ή ένας συγγενής έχει 24 ώρες να πάει στο Ριζοκάρπασο και να έρθει πίσω. Αν το παραβεί μπαίνει 7 μέρες καραντίνα», σημείωσε.

Ο κ. Φωτίου, όσον αφορά την πάγια, απαράδεκτη πολιτική του κατοχικού καθεστώτος για τα βιβλία, είπε ότι φέτος απέκοψαν 48 βιβλία, από τα οποία τα 23 ήταν για το Δημοτικό και τα 25 για το Γυμνάσιο.

«Το παράξενο ήταν ότι πέραν από θρησκευτικά, ελληνικά, ιστορία που πάντα το κάνουν, αυτή τη φορά είχαμε και βιβλία βιολογίας, γεωγραφίας, που διερωτάται κάποιος γιατί. Είχαμε επίσης όπως κάθε χρόνο και καθηγητές και δασκάλους που δεν επέτρεψαν να διδάξουν εκεί. Δηλαδή επαναλήφθηκε η ίδια πάγια, απαράδεχτη πολιτική παραβίασης των δικαιωμάτων εκπαίδευσης στη βάση της 3ης Βιέννης», συμπλήρωσε.

Απόστολος Ανδρέας

Κληθείς να σχολιάσει το ότι το ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία δεν λειτούργησε ανήμερα της εορτής του Προστάτη Αγίου της σκλαβωμένης χερσονήσου, ο κ. Φωτίου είπε ότι «εμείς ζητήσαμε να γίνει λειτουργία μόνο με τον Πάτερ Ζαχαρία, δύο ψάλτες και τον Επίσκοπο Καρπασίας».

«Δύο φορές απευθυνθήκαμε μέσω των Ηνωμένων Εθνών και στις δύο ήταν αρνητικοί, γιατί θέλαμε το ιστορικό τούτο μοναστήρι να λειτουργήσει ας είναι μόνο με τούτα τα άτομα», πρόσθεσε.

Αποστολή τροφίμων

Ο κ. Φωτίου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα δεν επέτρεψαν οι κατοχικές αρχές την αποστολή τροφίμων σε εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες.

«Μας έχουν ενημέρωση τα Ηνωμένα Έθνη ότι αύριο θα γίνει κανονικά η αποστολή τροφίμων και όσον αφορά τις γεωργοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις που δεν μπορέσαμε λόγω πανδημίας να υλοποιηθεί το σχέδιο, έχουμε πάρει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία εγκρίθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας και πριν το τέλος του χρόνου θα πάρουν όλοι την οικονομική στήριξη, τις επιδοτήσεις τούτες με ένα διαφορετικό τρόπο, το οποίο αποφασίστηκε λόγω της πανδημίας», σημείωσε. Είπε, επιπρόσθετα, ότι το σχέδιο για επιδιορθώσεις κατοικιών ολοκληρώθηκε.

«Πήραν όλοι τα δικαιώματα όσοι δικαιούταν την βοήθεια για να επιδιορθώσουν τις οικίες τους. Λόγω της πανδημίας , καθυστερήσαμε για να πάμε με το άλλο το σχέδιο που έχει να κάνει με τα νεαρά ζευγάρια εγκλωβισμένων. Για τα ζευγάρια επανεγκατασταθέντων, αυτό το σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ήδη υλοποιείται. Θέλουμε τώρα να κάνουμε και ένα για τα νεαρά ζευγάρια εγκλωβισμένων, όπου είχαν μπει και στο προηγούμενο σχέδιο, αλλά χρειάζονται κάτι περισσότερο ή για να κάνουν δικά τους σπιτάκια, για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά που είναι οι γονείς τους και οι συγγενείς τους», κατέληξε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ