Επιστολή Νικόλα σε Αναστασιάδη: Να παραδοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική

«Σας ζητώ να πράξετε το αυτονόητο… Ευελπιστούμε ότι, έστω και τώρα, θα ανταποκριθείτε θετικά.»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τού ζητά άμεσα να δώσει εντολή να παραδοθούν αντίγραφα όλων των φακέλων πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος, σας ζητώ να πράξετε το αυτονόητο: Να δώσετε άμεσα την εντολή να παραδοθούν αντίγραφα όλων των φακέλων πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Να μην επιμείνετε στην επιβάρυνση των Κυπρίων πολιτών από μια κρίση, που δεν έπρεπε να έχετε προκαλέσει. Δική σας η απόφαση, δική σας και η ευθύνη», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «ευελπιστούμε ότι, έστω και τώρα, θα ανταποκριθείτε θετικά».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι στις 15 Οκτωβρίου 2020, το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε να θέσει ως όρο, για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση, ζητώντας την παραχώρηση, από την Κυβέρνηση, στην Ελεγκτική Υπηρεσία, αντιγράφων όλων των φακέλων των πολιτογραφήσεων.

Στους δύο και πλέον μήνες που μεσολάβησαν έκτοτε, συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «εξηγήσαμε κατ’ επανάληψη ότι η διαφάνεια και ο έλεγχος αποτελούν αυτονόητη απαίτηση της συντριπτικής πλειονότητας της κυπριακής κοινωνίας». Παράλληλα, προσθέτει, ότι τόνισα «πως θα ήταν αντιφατικό να εμπιστευτούμε τα χρήματα των φορολογουμένων σε μια κυβέρνηση, η οποία βαρύνεται από αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, για το οποίο η χώρα μας έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία αποδεδειγμένα αποτρέπει, δυστυχώς, τον έλεγχο και κρύβει τα σχετικά στοιχεία από την αρμόδια και εντεταλμένη υπηρεσία του κράτους».

Δυστυχώς, αναφέρει ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος, η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αυτό το απλό και σαφές αίτημα της κοινωνίας, αλλά, αντίθετα, προκάλεσε την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού οδηγώντας τη χώρα σε κρίση.

«Η κυβέρνηση  δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος»

Ενδεικτική, εξάλλου, ήταν η γραπτή ανακοίνωση – απάντηση του Προεδρικού το βράδυ της Πέμπτης, σε σχέση με την καταψήφιση του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στη καταψήφιση του προϋπολογισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη βαθιά του  θλίψη και απογοήτευση επισημαίνοντας  πως «εκείνο που θα καταγραφεί στην 60χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η  για πρώτη φορά,  για λόγους μάλιστα ξένους προς την φιλοσοφία του προϋπολογισμού, καταψήφιση του.»

Πρόσθεσε πως κατανοεί απόλυτα και σέβεταιτις θέσεις των κομμάτων, που είτε ως αποτέλεσμα διαφορετικής οικονομικής θεώρησης ή επί μέρους απόψεων που αφορούν τομείς πολιτικής, τήρησαν αρνητική στάση στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Εκείνο όμως που δεν κατανοώ», τόνισε, «είναι την αρνητική ψήφο του Δημοκρατικού Κόμματος που επιχειρεί εκβιαστικά να υποκαταστήσει την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και να εξουδετερώσει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς.»

«Η σημερινή συμπεριφορά του Δημοκρατικού Κόμματος, ούτε τον προφασιζόμενο στόχο εξυπηρετεί, ούτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα μίας κοινωνίας που κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που σήμερα βιώνουμε, έχει την απόλυτη ανάγκη στήριξης της πολιτείας», σημείωσε ο Πρόεδρος.

«Η μη ψήφιση του προϋπολογισμού», συνέχισε, «δεν είναι την κυβέρνηση που   τιμωρεί, είναι τις επιχειρήσεις  που σήμερα κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν,  όσους λόγω των οδυνηρών μέτρων κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, τις ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και  τους χαμηλοσυνταξιούχους.»

«Τιμωρούν όσους έχουν ανάγκη ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας, τιμωρούν όσους αναμένουν με αγωνία τον εμβολιασμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας», υπογράμμισε.

Επίσης ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση  δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος.

«Τις επόμενες των ημερών θα συνεχίσουμε τον δημιουργικό διάλογο με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου το συντομότερο να πετύχουμε την ψήφιση του προϋπολογισμού», τονίζει καταληκτικά.