Ο Ομήρου προβαίνει σε εισηγήσεις για διαφορά Κυβέρνησης με Γεν.Ελεγκτή

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τα κληροδοτηθέντα προβλήματα της κηδεμονίας και των αναχρονιστικών εγγυήσεων, παρέχει διεξόδους για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, με αφορμή τη διαφορά μεταξύ Εκτελεστικής Εξουσίας και Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας αναφορικά με το αίτημα του τελευταίου να παραδοθούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία οι φάκελοι πολιτογραφήσεων.

Ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι η σοβούσα κρίση δηλητηριάζει επικίνδυνα την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και καλεί την Εκτελεστική Εξουσία να δηλώσει απερίφραστα το σεβασμό στις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή όπως αυτές καθορίζονται στην παράγραφο -1- του άρθρου 116 του Συντάγματος και συναφών νομοθετικών διατάξεων.

“Αν συνεχίζεται η διελκυστίνδα ως προς την έκταση και το εύρος των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή να υπάρξει κοινή προσφυγή Εκτελεστικής Εξουσίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας δυνάμει του άρθρου 139 του Συντάγματος, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενεργούντος ως Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο να αποφασίσει «οριστικώς και αμετακλήτως»”, αναφέρει ο ο. Ομήρου.

Διαβάστε επίσης:
Το Υπουργείο Γεωργίας στηρίζει με στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις τους πληγέντες αγρότες

Προσθέτει ότι αν δεν υπάρχει βούληση προσφυγής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου προς επίλυση της διαφοράς, η πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη μπορεί να δώσει λύση στο υφιστάμενο αδιέξοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ