Όψιμος υπερασπιστής του Ελεγκτή το ΑΚΕΛ

Της Αλεξίας Καφετζή

Όλο και με μεγαλύτερη ένταση τον τελευταίο καιρό το ΑΚΕΛ και προσωπικά ο Γενικός του Γραμματέας Άντρος Κυπριανού αυτοβούλως, απρόσκλητοι και απρόκλητοι σπεύδουν να υπερασπιστούν τον Γενικόν Ελεγκτή σε όσα στραβοπατήπατα και παρανομίες υποπίπτει ο τελευταίος. Υψώνουν νομίζουν τείχος προστασίας του Γ. Ελεγκτή και ξιφουλκούν κατά της Κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου Αναστασιάδη. Τους κατηγορούν ότι θέλουν να αποδομήσουν τον. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ότι θέλουν να τον εξουδετερώσουν. Κλαίουν και οδύρονται ότι θα χάσουμε τον διώκτη της διαφθοράς, τον μόνο κατάλληλο και ικανό να του εμπιστευθούμε τα χρηστά ήθη, τις αξίες και τα ιδανικά όλων ημών. Χύνουν καυτά δάκρυα γιατί χωρίς τον άμωμο και αμόλυντο Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Κύπρος θα χαθεί.

Θα ήταν πειστικοί του ΑΚΕΛ στις προθέσεις και επιδιώξεις τους αν δεν μεσολαβούσαν κάποια γεγονότα, όχι στο μακρινό παρελθόν αλλά μόλις πριν μερικούς μήνες. Και μπορεί το ΑΚΕΛ και ο Γενικός του Γραμματέα να τα ξεχνούν ή να θέλουν να τα ξεχάσουν, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους πολίτες. Αυτούς που ήταν μάρτυρες στην εκστρατεία που είχε αναλάβει ο κ. Άντρος Κυπριανού, μαζί με άλλους για να είμαστε δίκαιοι, να αλλάξουν τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή. Τότε που ο κ. Κυπριανού πρότασσε την ανάγκη να καταργηθεί ο Γενικός Ελεγκτής και να πάμε σε Ελεγκτικό Συμβούλιο. Θυμούνται επίσης οι πολίτες τον αγώνα και την αγωνία του κ. Κυπριανού και του ΑΚΕΛ μήπως και ο Γενικός Ελεγκτής μπει για έλεγχο και στον Συνεργατισμό. Και θυμούνται τις προσπάθειες που κατέβαλαν και τις νομοθεσίες που προώθησαν με την ελπίδα να αποτρέψουν έλεγχο του Συνεργατισμού από τον Γενικό Ελεγκτή. Μπορεί αργότερα να άλλαξαν γνώμη, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, αλλά τα γεγονότα είναι εκεί και βοούν.

Έτσι σήμερα όταν η ηγεσία του ΑΚΕΛ ανέλαβε ρόλο αμύντορα του Γενικού Ελεγκτή δεν πείθει. Και δίνει το δικαίωμα στον καθένα να κάνει τις δικές του υποθέσεις. Να σκεφτεί ότι η συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή συμβαδίζει με το αντιπολιτευτικό μένος του ΑΚΕΛ. Να υποθέσει ότι τα δύο μέρη χέρι-χέρι επιχειρούν να υποσκάψουν την Κυβέρνηση και το έργο της. Οι πολίτες όμως που παρακολουθούν κρίνουν και τους δυο. Και το ΑΚΕΛ και τον Γενικό Ελεγκτή. Και βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Που λίγο αν στήσουν αυτί οι δύο, θα εισπράξουν τις αντιδράσεις και εκτιμήσεις για τους ίδιους. Εκτιμήσεις και αξιολογήσεις που δεν είναι καθόλου κολακευτικές, ούτε για τον ένα ούτε για τον άλλο.