Παράνομη η δημοσιοποίηση εκθέσεων – Νομικοί στηλιτεύουν τον Γ. Ελεγκτή

Αποφασισμένος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, να  προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ζητώντας την παύση του γενικού ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Για το σκοπό συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία-τεκμήρια που θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο για να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση.

Τον τελευταίο καιρό έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί η δικαστική σύγκρουση και σε αυτό φαινόταν να είχε συμφωνήσει και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέφευγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ξεκαθαρίσει το εύρος των αρμοδιοτήτων του, με αφορμή την υπόθεση με τους φακέλους πολιτογραφήσεων που δεν του παρέδιδε το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα.

Παρά τις διεργασίες και τις παρασκηνιακές κινήσεις για εξομάλυνση της κατάστασης,  ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επανήλθε, δημοσιοποιώντας το πόρισμα έρευνας η οποία διεξήχθη χωρίς να έχει στην κατοχή του το απαραίτητο υλικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι ο γενικός ελεγκτής είχε πολιτική στόχευση και γι’ αυτό άφησε αιχμές κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου για τις πολιτογραφήσεις της Wargaming και κατά του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΔΗΣΥ Αλέξανδρου Σίνκα για τις πολιτογραφήσεις της Melco, η οποία έχει αναλάβει την ανέγερση του καζίνου στη Λεμεσό.

Πάντως το θέμα, πέραν από την κοινή γνώμη, απασχολεί και τον νομικό κόσμο του τόπου. Άρχισαν μάλιστα να εκφράζονται και διιστάμενες απόψεις. Για παράδειγμα ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης σε δηλώσεις του το πρωί στο ΡΙΚ είπε ότι ο ίδιος και από όσα γνωρίζει, δεν διαπιστώνει ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή.

Αντίθετα ο επίσης νομικός Κώστας Βελάρης, μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ ήταν κάθετος στην άποψή του. Κατηγόρησε για πολλά τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Μεταξύ άλλων του απέδωσε ρόλο εκπροσώπου της αντιπολίτευσης που γυρίζει σχεδόν καθημερινά τα κανάλια κατηγορώντας την Κυβέρνηση. Επίσης υποστήριξε ότι η μεθοδολογία του Γενικού Ελεγκτή να δημοσιοποιεί αποσπασματικά πορίσματα ερευνών του ή ενδιάμεσες εκθέσεις του είναι παράνομη. Σύμφωνα με το σύνταγμα είπε η έκθεση του Ελεγκτή υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτός με τη σειρά του την υποβάλλει στη Βουλή για μελέτη και σχολιασμό. Ο κ. Βελάρης κατηγόρησε επίσης τον κ. Μιχαηλίδη ότι με τις παρεμβάσεις του στέρησε την Πόλη Χρυσοχούς από να έχει αυτοκινητόδρομο, την Πάφο να αποκτήσει μονάδα αφαλάτωσης, τη Λευκωσία πλατεία και τη Λάρνακα Μαρίνα. Του απέδωσε μάλιστα ρόλο υπερκυβερνήτη.