Παράταση μέτρων περιορισμού στην Ελλάδα

Thessaloniki, Greece on March 26, 2020. Greece is on the fouth day of a strict nationwide lockdown seeking to halt the spread of the COVID-19 infection caused by novel coronavirus, with excursions from the home limited to attending work, buying food, visiting the doctor, walking the dog or going for a solitary jog. / Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2020. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιδιώκοντας να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης από τον κοροναϊό COVID-19, με εξαίρεση την έξοδο για και απο το χώρο εργασίας, αγορές τροφίμων, επίσκεψη σε γιατρό και φαρμακείο ή βόλτα κατοικίδιου και προσωπική άσκηση.

Την παράταση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και αναστολής βασικών κοινωνικών δραστηριοτήτων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Στέλιος Πέτσας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από την επιβολή του δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα, ωστόσο η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν.

Υπογράμμισε ότι ο μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων πολιτών και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Με αυτά τα δεδομένα, επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά, η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός, αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου τα σχολεία, η εστίαση και η νυχτερινή διασκέδαση, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, παρατείνονται η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και η απαγόρευση συναθροίσεων. Ακόμα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

«Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021», ανέφερε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αναφορικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, των κομμωτηρίων και του λιανεμπορίου, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός των επόμενων ημερών.

Ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στους Έλληνες πολίτες να παραμερίσουν την κόπωση και τον εφησυχασμό, ώστε να συμβάλουν στην πτώση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα. «Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: ΚΥΠΕ