Προς επαναψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια το αναπεμφθέν νομοθέτημα Περί Καταπολέμησης του Σεξισμού

Προς νέα ψήφιση κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής οδηγείται, αφού τύχει διορθώσεων, ο Νόμος περί της Καταπολέμησης του Σεξισμού και του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού, ο οποίος είχε αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Έμιλυς Γιολίτη, συζητήθηκαν τα σημεία της αναπομπής με στόχο να γίνουν οι διορθώσεις για να μπορέσει να επαναψηφιστεί σήμερα.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η εισηγήτρια του θέματος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως έχουν εξετάσει τα σημεία της αναπομπής στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης, την οποία και ευχαρίστησε για τη βοήθεια και νοουμένου, όπως σημείωσε, ότι η αποσαφήνιση ή βελτίωση συγκεκριμένων σημείων καθιστούν ή θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη την εφαρμογή του, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνες, καθώς στόχος είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικότερο και σαφές πλαίσιο».

Η κ. Δημητρίου τόνισε πως η συγκεκριμένη νομοθεσία όπως θα επαναψηφιστεί, θα αποτελέσει ένα ισχυρό ρυθμιστικό εργαλείο που θα συνάδει με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει επαρκώς συμπεριφορές παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διάκρισης, καθώς και συμπεριφορές αναπαραγωγής στερεοτύπων και ανισοτήτων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η κ. Δημητρίου είπε πως ο αναπεμφθέντας Νόμος θα τύχει των διορθώσεων και θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα στις 6, κατά τη διάρκεια του νομοθετικού μέρους της συνεδρίας.

Στις δικές της δηλώσεις μετά την Επιτροπή, η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, είπε πως η αναπομπή σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην απόσυρση ή στην αποδόμηση του νομοθετήματος, και συνεχάρη για την πρωτοβουλία σύνταξης ενός τόσο σημαντικού νομοθετήματος για την ποινικοποίηση του σεξισμού. «Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές και δεν θα γίνονται ανεκτές στην Κύπρο. Τα σημεία στα οποία βασίζεται η αναπομπή είναι συγκεκριμένα και στοχεύουν στη βελτίωση της νομοθεσίας και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προνοιών της», πρόσθεσε.

Η κ. Γιολίτη είπε πως συζήτησαν τα σημεία στα οποία εστίαζε η αναπομπή μαζί με τις βουλεύτριες, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει η συναίνεση για αναθεώρηση του νόμου ούτως ώστε να επαναπροωθηθεί προς ψήφιση. Σημείωσε πως είναι κοινός ο στόχος να θεσπιστεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θα αφορά την πρόληψη, την καταστολή και την ποινικοποίηση του φαινομένου αυτού στον τόπο μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ