Σε «τεντωμένο σκοινί» η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού

Σε «τεντωμένο σκοινί» φαίνεται να κινείται η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, μετά και την χθεσινή απόφαση της Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2021, εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται να δώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία αντίγραφα των φακέλων πολιτογραφήσεων.

Έναν προϋπολογισμό που όπως είχε τονίσει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απευθύνοντας έκκληση στα κόμματα να τον υπερψηφίσουν, είναι το εργαλείο διαχείρισης της πανδημίας και της ανάκαμψης της οικονομίας από την ύφεση που προκάλεσε η νόσος Covid-19.

Η ψήφος του ΔΗΚΟ θεωρείται κρίσιμη για την έγκριση ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού, αφού παραδοσιακά ο προϋπολογισμός υπερψηφίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο οι ισορροπίες για τον φετινό προϋπολογισμό δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει με διάφορα σενάρια να είναι ανοικτά.

Μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιο ότι το κρατικό προϋπολογισμό θα ψηφίσουν οι 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ και οι 2 της «Αλληλεγγύης». Χωρίς να έχουν ληφθεί οποιεσδήποτε τελικές αποφάσεις, δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο υπερψήφισης του προϋπολογισμού από τους 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ, τον 1 βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών, τους 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ και τους 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Σε περίπτωση που όλοι οι βουλευτές των πιο πάνω κομμάτων υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό τότε διαμορφώνεται μια πλειοψηφία 29 ψήφων.

Αν εκτός από τους 7 βουλευτές του ΔΗΚΟ, καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής του κινήματος «Ανεξάρτητοι» Άννα Θεολόγου, τότε όλοι αυτοί μαζί ανέρχονται σε 26, με τον αριθμό αυτό να μετατρέπεται εύκολα σε πλειοψηφία σε περίπτωση που προστεθούν σε αυτόν οι ψήφοι της ΕΔΕΚ ή άλλων από τα μικρότερα κόμματα.

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο Κοινοβουλετικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης έκανε λόγο για ξεκάθαρο εκβιασμό εκ μέρους του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι «το να μείνει ο κόσμος χωρίς κοινωνικές παροχές, συντάξεις και μισθούς και να παραλύσει το κράτος, δεν είναι πολιτική».

Το ΑΚΕΛ, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοβουλευτικός του Εκπρόσωπος Γιώργος Λουκαΐδης, θα λάβει σχετική απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά αναμένεται ότι θα συνεχίσει το κόμμα να ενεργεί όπως ενεργούσε τα προηγούμενα χρόνια, αφού δεν θεωρεί ότι υπήρξε κάποια αλλαγή του προϋπολογισμού σε σχέση με τα ζητήματα για τα οποία ασκούσαν κριτική τα προηγούμενα χρόνια.

Κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα τηρήσει φέτος η ΕΔΕΚ, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τίποτα. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στο ΚΥΠΕ, η απόφαση του κόμματος για τον προϋπολογισμό θα ληφθεί στις 14 Δεκεμβρίου από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Ερωτηθείς κατά πόσο προδιαγράφεται κάποια τάση, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.

Τη Δευτέρα θα συνέλθει η Γραμματεία της «Συμμαχίας Πολιτών» για το θέμα του προϋπολογισμού, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρός της Γιώργος Λιλλήκας και ανέφερε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Η «Συμμαχία Πολιτών» είχε καταψηφίσει τους προηγούμενους προϋπολογισμούς της Κυβέρνησης.

Η «Αλληλεγγύη» τάσσεται υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού, αφού καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξουν βελτιώσεις σε κάποια σημεία. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης», Μιχάλης Γιωργάλλας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και σε ένα αβέβαιο περιβάλλον θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δείξουν πολιτική ωριμότητα ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές και πάνε στη ψήφιση του προϋπολογισμού με διάθεση «να κτίσουμε και όχι να χαλάσουμε». Έκανε λόγο για τον πιο κρίσιμο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών και είπε ότι δεν υπάρχει διάθεση «να βάλουμε την πατρίδα μας σε περιπέτειες».

Στο Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών φαίνεται να μην αντιστρέφεται εύκολα η τάση για καταψήφιση του προϋπολογισμού. Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το κόμμα μέχρι αυτή τη στιγμή τείνει προς καταψήφιση, ενώ έχει ήδη διαμορφώσει 40 τροπολογίες επί του προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης:
Από ρίψη χειροβομβίδας η έκρηξη στα γραφεία εταιρείας στη Λευκωσία

Το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι φέτος θα έχει ρυθμιστικό ρόλο ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη, παρόλο που το κόμμα καταψήφιζε μέχρι τώρα τους προϋπολογισμούς, δεν είναι ωστόσο δογματικοί και στην απόφασή τους θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι τροπολογίες και οι εισηγήσεις το κόμματος που θα περάσουν. Παρόλο που θα διαμορφωθεί μια τάση στα συλλογικά όργανα του κόμματος, δεν αποκλείεται η τελική θέση να διαμορφωθεί, όπως είπε, την ημέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Η βουλευτής του κινήματος «Ανεξάρτητοι» Άννα Θεολόγου έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο βουλευτής Άγγελος Βότσης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ακόμα δεν υπήρξε τελικά κατάληξη για το θέμα και ότι συζητείται.

Πηγή: ΚΥΠΕ