Τί εισηγήθηκαν οι επιστήμονες στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό

Αυστηροποίηση των μέτρων, πιο ελαφρά από το lockdown της Λεμεσού και Πάφου σε οριζόντια βάση χωρίς επιβολή lockdown σε επηρεαζόμενες περιοχές, εισηγήθηκαν χθες τα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής κατά την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αυτό είπε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα είναι οριζόντια.

Ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι κατά την χθεσινή σύσκεψη έγινε μια επιδημιολογική ανασκόπηση που δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. «Η ανακοίνωση των πέντε θανάτων χρωμάτισε την συζήτηση. Οι εισηγήσεις μας ήταν περισσότερο προς αυστηροποίηση των μέτρων παρά προς χαλάρωση», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν στο τραπέζι τέθηκε και το κλείσιμο σχολικών μονάδων, ο Καθηγητής Καραγιάννης ανέφερε ότι «έγινε μια συζήτηση. Κατά πόσο θα υιοθετηθεί ή όχι, δεν γνωρίζω. Συζητήθηκαν και τα υπέρ και τα κατά. Τώρα πού θα γείρει η πλάστιγγα δεν γνωρίζω».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε και συζήτηση για χώρους εστίασης, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε ιδιαίτερα συνωστισμός ατόμων. «Κάποιοι μάλιστα προχώρησαν με το να αναρτήσουν φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι συμπεριφορές που συνάδουν με εκείνα που λέμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιορίσουμε τις επαφές μας και να μην συγχρωτιζόμαστε. Γίνεται το αντίθετο», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα αυξηθούν τα rapid tests, είπε ότι «κάνουμε ένα σεβαστό αριθμό rapid tests κάθε μέρα, τώρα είναι γύρω στις 6 χιλιάδες. Αν χρειαστεί θα αυξηθούν. Αυτή την στιγμή γίνονται πάρα πολλά τεστ και στοχευμένα μάλιστα και σε κοινότητες, οι οποίες ίσως με το μοριακό τεστ να μην γινόταν τέτοιος ενδελεχής έλεγχος και μας βγάζουν θετικά αποτελέσματα και από την επαρχία όχι μόνο από τις πόλεις». Ερωτηθείς ανέφερε ότι «δεν λέχθηκε τίποτα για κλείσιμο εκκλησιών».

«Αυτό που εισηγηθήκαμε είναι αυστηροποίηση των μέτρων λίγο πιο ελαφρά από εκείνα του lockdown της Λεμεσού και της Πάφου. Δεν συζητήθηκε θέμα lockdown σε επηρεαζόμενες περιοχές. Οτιδήποτε ισχύσει θα είναι οριζόντια», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:
Θανατηφόρο Πισσουρίου: Στη δημοσιότητα το όνομα του άτυχου οικογενειάρχη

Η σύσταση, συνέχισε, είναι να προσέχουμε όταν είμαστε εκτός σπιτιού όσον αφορά τα μέτρα αυτοπροστασίας, να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας μας. «Φαίνεται ότι αυτά δεν εφαρμόζονται και εξακολουθούμε να έχουμε εξάρσεις και ενδοοικογενειακά και ενδοεπαγγελματικά», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ