Τμήμα Δασών: Απαντά στην ΟΠΟΚ περί πώλησης ξυλείας από δασοκομικό χειρισμό στην Κοιλάδα Διαρίζου

Απάντηση στο δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορούσε στην προκήρυξη προσφοράς, για πώληση της ξυλείας από δασοκομικό χειρισμό σε περιοχή της Κοιλάδας Διαρίζου, δίδει σήμερα το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δασών αναφέρει πως «απαιτείται σεβασμός» στην επιστήμη, αλλά και στο έργο του Τμήματος, για να σημειώσει πως «είναι χάρη σε αυτό το έργο που οι δασικές περιοχές φιλοξενούν και προστατεύουν αποτελεσματικά το 80% της κυπριακής βιοποικιλότητας».

Το Τμήμα Δασών διευκρινίζει πως «η Κοιλάδα του Διαρίζου είναι μία εκ των 11 Διαχειριστικών Μονάδων του δάσους της Πάφου και αφορά ευρύτερη δασική περιοχή, η οποία επεκτείνεται πολύ πέραν της κοίτης του ομώνυμου ποταμού», προσθέτοντας ότι «η δε υλοτομία που προγραμματίζεται είναι πολύ μακριά της κοίτης του ποταμού και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να την επηρεάσει, όπως αφήνεται να νοηθεί στη σχετική ανακοίνωση της ΟΠΟΚ και στα σχετικά δημοσιεύματα».

Όπως τονίζει «εκ των πραγμάτων και δη των κλιματεδαφικών συνθηκών ουδέποτε υπήρξε, ούτε υπάρχει ή μπορεί να τεθεί ως κύριος σκοπός της διαχείρισης των κυπριακών δασών η παραγωγή ξύλου», σημειώνοντας ότι «στην Κύπρο ασκείται δασοπονία πολλαπλών σκοπών, με πρώτους και κύριους τους περιβαλλοντικούς σκοπούς».

«Τα περί ‘Σχέδιου’ (αναφορά στο δελτίο Τύπου) λοιπόν είναι εφεύρεση. Ακόμη όμως μεγαλύτερο αποκύημα, είναι η επινόηση της ‘εμπορικής υλοτομίας’, ενός όρου που δεν υπάρχει καν στην επιστήμη της Δασολογίας», αναφέρει.

Διευκρινίζει ακόμα ότι «στην Κύπρο, διενεργούνται μόνο καλλιεργητικές και αναγεννητικές υλοτομίες, το δε λήμμα (η εξαγόμενη ποσότητας ξυλείας) περιορίζεται σε 3000 m3 από τις 45000 m3 που είναι η ετήσια προσαύξηση (παραγωγή)», συμπληρώνοντας ότι «κατά τα έτη που υπάρχουν πυρκαγιές αξιοποιείται η καμένη ξυλεία και δεν εξάγεται ούτε αυτή η ποσότητα».

Παράλληλα, αναφέρει πως «είναι πολλά τα εύλογα ερωτήματα, που προκύπτουν από το δελτίο Τύπου και τα σχετικά Δημοσιεύματα, ειδικά αν κάποιος λάβει υπόψη ότι στα πλαίσια του Διαχειριστικού Σχεδίου λειτουργεί Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία μέλος είναι και η ίδια η Ομοσπονδία, η οποία πάντοτε προσκαλείται, αλλά ποτέ δεν έλαβε μέρος στις συναντήσεις».

«Είναι ξεκάθαρο», καταλήγει, ότι «η ΟΠΟΚ δεν επιθυμεί τον διάλογο, αλλά τοποθετείται δημόσια με τον τρόπο που έχει επιλέξει, για τους δικούς της λόγους».

Πηγή: ΚΥΠΕ