Αγωνία για τον Προϋπολογισμό – Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρία

Άρχισε η 16η συνεδρία, της 5ης Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής για να ψηφίσει τον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό του 2021, που καταψήφισε την 17η Δεκεμβρίου. Μετά από διεργασίες που άρχισαν αμέσως μετά την καταψήφιση του Προϋπολογισμού, κυρίως με επίκεντρο την ΕΔΕΚ για να εξασφαλιστούν οι θετικές ψήφοι των βουλευτών της, διεφάνη ότι η στήριξη της Αλληλεγγύης, που υπερψήφισε τον καταψηφισθέντα Προϋπολογισμό, δεν ήταν δεδομένη. Ωστόσο, σήμερα το μεσημέρι η Αλληλεγγύη έλαβε απόφαση ότι θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό υπό διαμαρτυρία. Η ΕΔΕΚ αποφάσισε ότι θα υπερψηφίσει χθες βράδυ.

Στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που αναγνώσθηκε από την Πρόεδρο της Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρεται ότι ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός, προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905 και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Σημειώνεται ότι, μετά τις τροποποιήσεις που έχουν ενσωματωθεί σε αυτόν ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα μετά την καταψήφιση του αρχικού προϋπολογισμού για το έτος 2021, ο νέος προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Παρόλο ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι έχει περιλάβει στον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό τις πλείστες τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν επί του καταψηφισθέντος Προϋπολογισμού, κατατέθηκαν περί τις 35 τροπολογίες που θα τεθούν σε ψηφοφορία πριν τεθεί προς ψήφιση ο Προϋπολογισμός.

Βάσει των δηλώσεων των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων υπερψηφίζουν τον Προϋπολογισμό και καταψηφίζουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ