Αντιδρούν Αγία Νάπα, Σωτήρα και Λιοπέτρι στην επιβολή συνένωση τους

Αντιδρούν οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας και η Κοινότητα Λιοπετρίου στην επιβολή οποιασδήποτε συνένωσής τους, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς τη δική τους συγκατάθεση.

Σε επιστολή τους προς την Τουριστική Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ), οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας και ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετρίου αναφέρουν ότι «με έκπληξη» ανέγνωσαν τη χθεσινή γραπτή ανακοίνωση της Εταιρείας αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην επιστολή προς την Εταιρεία αναφέρεται ότι «στην απουσία απόφασης των άμεσα εμπλεκομένων μερών επί του θέματος που εγείρεται με την ανακοίνωση, διερωτόμαστε ποιος είναι ο συντάξας της συγκεκριμένης ανακοίνωσης και από πότε οι αποφάσεις της ΤΕΒΕΑ που αφορούν μέλη του – και ειδικότερα τους τοπικούς άρχοντες – λαμβάνονται στην απουσία τους και χωρίς καν την ενημέρωση τους».

Προστίθεται ακόμα πως «με δεδομένο ότι οι πλέον αρμόδιοι να εκφράσουν άποψη για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους, θεωρούμε την ενέργεια των συντακτών της ανακοίνωσης ως απαράδεκτη και άκρως ανησυχητική, αφού μεταξύ άλλων όχι μόνο δεν εκφράζει τις απόψεις των πλέον αρμοδίων να τοποθετηθούν επί του θέματος, δηλαδή του Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά προσπαθεί απαράδεκτα να τις υποκαταστήσει».

Σημειώνεται ακόμα ότι «το κατά πόσο το συμφέρον των κάτοικων της επαρχίας Αμμοχώστου είναι η δημιουργία ενός ή περισσότερων Δήμων θα το κρίνουν οι κάτοικοι των τοπικών αρχών που επηρεάζονται και όχι ο συντάξας την ανακοίνωση».

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή ανακοίνωση της η ΤΕΒΕΑ εξέφρασε «μεγάλο προβληματισμό και απογοήτευση για τα σενάρια που επικρατούν σε ό,τι αφορά την πολύ-αναμενόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία συζητείται στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση και σε ό,τι αφορά την επαρχία Αμμοχώστου, φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο δημιουργίας τριών Δήμων και δύο Κοινοτήτων».

Στην ανακοίνωση προστίθετο πως «ταυτόχρονα στο συγκεκριμένο σενάριο, διαφαίνεται ότι λόγω της μη δημιουργίας κρίσιμης μάζας πληθυσμού στις νέες τοπικές αρχές, η μεταρρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει αρμοδιότητες και εξουσίες που θα έπρεπε να μεταφερθούν στις τοπικές αρχές με σκοπό την αποκέντρωση εξουσιών από το κεντρικό Κράτος και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες».

Η Εταιρεία σημείωσε ακόμα ότι αναμένει «από τους Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου να αντιδράσουν σφοδρά στο συγκεκριμένο σενάριο που προωθείται από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού υπονομεύει την οικονομική επιβίωση και το μέλλον της επαρχίας και κυρίως της ενδοχώρας. Για μια ακόμα φορά, εκφράζουμε τη θέση ότι το καλύτερο σενάριο για τους κατοίκους της επαρχίας Αμμοχώστου είναι η δημιουργία ενός Δήμου, στον οποίο θα μεταφερθούν οι αναγκαίες αρμοδιότητες και εξουσίες που να επιτρέπουν την ανάπτυξη και ευημερία όλων», κατέληγε η ανακοίνωση της ΤΕΒΕΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ