Χαλαρώσεις-Όλα στο τραπέζι από την επιδημιολογική ομάδα

Αποτελέσματα φαίνεται να έφεραν τα μέτρα που πάρθηκαν το Δεκέμβριο, ωστόσο η πίεση στα κρατικά νοσηλευτήρια είναι αυτή που θα καθορίσει και το τελικό πλάνο για τις χαλαρώσεις, καθώς με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα νοσηλεύονται 199 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 55 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 55 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 35 είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 17 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Σύμφωνα πάντως με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥΠΥ, ανησυχία προκαλεί ότι άτομα ηλικίας 40 με 50 ετών που είναι θετικά στον ιό φαίνεται να καθυστερούν στο να μεταβούν για νοσηλεία καθώς δεν ενημερώνουν πλήρως τον προσωπικό τους ιατρό, με αποτέλεσμα όταν κριθεί αναγκαία η νοσηλεία τους να καταλήγουν στις μονάδες αυξημένης φροντίδας ή και στην εντατική.

Σήμερα σε νέα τηλεδιάσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας αναμένεται να συζητηθεί και το πλάνο για τις χαλαρώσεις, ενώ στη συνέχεια θα συζητήσουν εκ νέου με τον υπουργό υγείας.

Δεν αποκλείεται πριν τη λήψη των τελικών αποφάσεων να κληθούν για άλλη μια φορά σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό μέγαρο.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί αναμένουν ότι και τις επόμενες δύο εβδομάδες η μείωση των κρουσμάτων θα είναι αισθητή λόγω και του lockdown που εφαρμόστηκε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο δρόμος των χαλαρώσεων

Στη βάση πάντα των πληροφοριών που υπάρχουν από τις εκτιμήσεις των ίδιων των μελών της επιδημιολογικής σε σχέση με τις εισηγήσεις τους μέχρι στιγμής συζητείται η κατάργηση του 8998 και η ελεύθερη διακίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα παραμείνει ωστόσο η απαγόρευση από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Παράλληλα, ενδέχεται να καταργηθεί η απαγόρευση μετάβασης σε οικίες και να επανέλθει το μέτρο των 10 ατόμων  ανά οικία.

Πράσινο φως για επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου αλλά και των εμπορικών κέντρων. Κλειστοί όμως θα παραμείνουν εντός των mall οι χώροι εστίασης και τα καφεστιατόρια. Ρολά αναμένεται να ανεβάσουν επίσης κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στα θρανία ενδέχεται να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές της Γ` Λυκείου, ενώ συζητείται να επιτρέπει εκ νέου ο εκκλησιασμός μέχρι όμως 50 άτομα.”

Από την άλλη σε πρώτο στάδιο φαίνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου οι χώροι εστίασης και τα καφεστιατόρια, ενώ προβληματισμός υπάρχει σε σχέση με τα γυμναστήρια. Οι απόψεις ανάμεσα στην επιδημιολογική ομάδα σύμφωνα με πληροφορίες είναι διαφορετικές. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν αποτελούν πηγή μετάδοσης και κάποιο ότι πρέπει να παραμείνουν κλειστά για λίγο ακόμα διάστημα, η τελική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί με βάση και τις εισηγήσεις των υγειονομικών υπηρεσιών.