Χαριστική βολή στον τουρισμό

Χαμένη χρονιά για τον τουρισμό πρέπει να θεωρείται και το 2021. Κοντά στα όσα προβλήματα υπάρχουν, γνωστά και άγνωστα, έρχεται τώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει τη χαριστική βολή. Προτείνει και συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, σαν μέτρο για περιορισμό της πανδημίας.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα προτείνει τη Δευτέρα στην επιτροπή IPCR με τη συμμετοχή των κρατών μελών, μέτρα για τον περιορισμό και την αποθάρρυνση των μετακινήσεων και των μη απαραίτητων ταξιδιών, ώστε να υιοθετηθούν στην ΕΕ εναρμονισμένο τρόπο. Αυτό σημαίνει σοβαρό πλήγμα κατά του τουρισμού, αφού οι πιθανότητες για επαναδραστηριοποίση του τομέα ελαχιστοποιούνται.

Όσον αφορά την Κύπρο τα πράγματα είναι ήδη άσχημα αφού σύμφωνα και με δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνου Μιχαηλίδη, ήδη θα πρέπει να θεωρείται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει οριστικά χαθεί για τον κλάδο.

Οι δηλώσεις του κ. Μιχαηλίδη έγιναν πριν τα μηνύματα από τις Βρυξέλες. Μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» είπε ότι τα πράγματα πάνε χειρότερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και ευρύτερα στην τουριστική από ότι αναμένετο.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι με το εύρος και την ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας πανευρωπαικώς, όλοι ανεξαιρέτως οι μεγάλοι οργανωτές ταξιδίων του εξωτερικού έχουν παγώσει κάθε προγραμματισμό για το επόμενο καλοκαίρι, με συνέπεια η σχεδιαζόμενη σταδιακή επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας από τον Μάρτιο να μετατίθεται ήδη για κατοπινότερο στάδιο.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη», τόνισε. « Ήδη, ο φετινός χειμώνας αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολος για τις τουριστικές επιχειρήσεις από ότι ο περασμένος. Και αυτό, αφού πέρυσι κάποιες επιχειρήσεις πρόλαβαν να δουλέψουν μερικώς στις αρχές της πανδημίας, ενώ φέτος αυτό δεν συμβαίνει.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τα ξενοδοχεία, αφού ο προγραμματισμός για το καλοκαίρι δεν μπορεί να προωθηθεί άμεσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλοι tour operators έχουν αποδεσμεύσει από τις κρατήσεις που παραδοσιακά γίνονται τα αεροσκάφη, αφού οι πτήσεις δεν προβλέπεται να αρχίσουν άμεσα, ώστε να μην χρειάζεται να καταβάλλουν τεράστια ενοίκια δίχως λόγο».

Ο Θάνος Μιχαηλίδης εκτίμησε ότι τα όποια νεώτερα για την τουριστική κίνηση του 2021 θα αρχίσουν όταν πια το πρόγραμμα των εμβολιασμών του πληθυσμού θα αποκτήσει μαζικότητα που θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί. Μέχρι τότε, κατέληξε, δυστυχώς τα πράγματα στον τουριστικό τομέα θα συνεχίσουν σε μηδενικά επίπεδα όπως τους τελευταίους μήνες.