Διάβρωση σε τμήμα της λεωφόρου Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα

Διάβρωση υπέστη τμήμα της λεωφόρου Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα και οι εργασίες συντήρησης αναμένεται να ξεκινήσουν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Ο κ. Βύρας πρόσθεσε ότι «έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το χαμηλωμένο πλάτωμα της παραθαλάσσιας οδού, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για σκοπούς προστασίας από τη θάλασσα, έχει υποστεί διάβρωση, ωστόσο δεν δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας για τους πολίτες. Παρά το γεγονός ότι το έργο κατασκευάστηκε από το Τμήμα Δημοσίων Εργων, εντούτοις η ευθύνη της συντήρησης του συγκεκριμένου τμήματος ανατέθηκε στον Δήμο Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «μόλις εντοπίστηκε το πρόβλημα, στάλθηκαν στην περιοχή μηχανικοί του μελετητή που είχε σχεδιάσει τη λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, για λογαριασμό του Τμήματος Δημοσίων Εργων. Στη συγκεκριμένη επιθεώρηση συμμετείχαν και υπεύθυνοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας» είπε και σημείωσε πως «οι πολιτικοί μηχανικοί  έχουν διαβεβαιώσει πως δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για υποχώρηση των πλακών σκυροδέματος, που έχουν μερικώς αποκολληθεί».

Ωστόσο ανέφερε «λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτό το διάστημα στη Κύπρο δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εργασία συντήρησης. Για το θέμα έχει συσταθεί ομάδα από τους μηχανικούς του μελετητή και του Δήμου Λάρνακας και γύρω στον Απρίλιο – Μάϊο θα ετοιμαστεί έκθεση με όλες τις ζημιές που θα πρέπει να επιδιορθωθούν στο έργο της Πιαλέ Πασιά» είπε και σημείωσε πως «ανάλογα με την έκθεση του μελετητή ο Δήμος θα βγει σε προσφορές για επιδιόρθωση του έργου».

Σε άλλη ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας απάντησε πως «ο Δήμος θα πληρώσει για επιδιόρθωση των ζημιών, αφού είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση του έργου», ενώ για την οξείδωση που υπέστησαν τα σίδερα του στηθαίου είπε πως «σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι μηχανικοί στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου εξασκείται πάρα πολύ μεγάλη πίεση. Μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα γίνει επίσης επιθεώρηση με τη συμμετοχή δυτών προκειμένου να διαφανεί η ακριβής έκταση της διάβρωσης και να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συντήρηση».

Σημειώνεται ότι η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης που χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο δρόμο για περπάτημα ή άθληση, στο κάτω κρηπίδωμα του παραλιακού πεζόδρομου στην Πιαλέ Πασιά, προκαλεί ερωτήματα, ανησυχία αλλά και προβληματισμό.

Σε ορισμένα σημεία του μετάλλου των στηθαίων υπάρχει πλήρης οξείδωση, ενώ μικρά τμήματα μπετόν αποκολλήθηκαν με αποτέλεσμα να εντείνουν την ανησυχία του κοινού για την κατάσταση στην οποία περιήλθε τμήμα του έργου έξι μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωση του.

Υπενθυμίζεται ότι τα στηθαία στο κάτω διάζωμα του παραλιακού πεζόδρομου της Πιαλέ Πασιά τοποθετήθηκαν προκειμένου να συγκρατούν τα κύματα και ταυτόχρονα να προστατεύουν τους επισκέπτες.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ)