Δρ Αρμεύτης: To lockdown είναι έκφραση της ανικανότητάς μας

«Μήπως το lockdown δεν είναι τίποτα άλλο από την έκφραση της ανικανότητας μας;», αναρωτιέται σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γνωστός πνευμονολόγος, Δρ Χάρης Αρμεύτης, θέτοντας ακολούθως το ερώτημα αν «θα μπορούσαμε να το αποφεύγαμε».

«Η απάντηση είναι ΝΑΙ», αναφέρει ο Δρ. Αρμεύτης, «αν ως κράτος και ως κοινωνία κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε».

Μέσω της ανάρτησής του, ουσιαστικά ο γιατρός ασκεί δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας.

«Μήπως το lockdown δεν ειναι τίποτα άλλο απο την έκφραση της ανικανότητας μας;

Θα μπορούσαμε να αποφεύγαμε το lockdown;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ αν ως κράτος και ως κοινωνία κάναμε αυτα που έπρεπε να κάνουμε:

1. Ξέραμε από την καταστροφή του Μπέργκαμο οτι κινδυνεύουν κυρίως οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας. Εμεις 80 γηροκομεία τα αφήσαμε 8 μήνες στο έλεος του Θεού με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα…

2. Είδαμε χώρες πολυ μεγαλύτερες απο εμάς να κάνουν μαζικά rapid tests, αλλά εμείς αγνοήσαμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο, για τον απλούστατο λόγο οτι είμαστε ανίκανοι να οργανώσουμε κατι τέτοιο (γιατι απλά θέλει οργάνωση και συντονισμό)

3. Οταν άλλες χώρες προετοιμαζόντουσαν για 2ο κύμα και παράγγελλαν εμβόλια, εμείς πανηγυρίζαμε για το success story και ανοίγαμε τα αεροδρόμια (μην γελιέστε χωρίς ελέγχους) για να  δείξουμε οτι είμαστε ασφαλής τουριστικός προορισμός (μάλιστα κάναμε και προσφορές για δωρεάν νοσηλείες covid για τους τουρίστες ) και…έτσι απλά ξαναφεραμε τον ιό στο σπίτι μας!

4. Ξέραμε οτι τα νοσοκομεία μας ηταν υποστελεχωμένα και στον αναπνευστήρα και κάναμε show οτι είμαστε πανέτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει! Χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό χωρίς πλάνο διαχείρισης και ακόμα και σήμερα πηγαίνουμε βόλτα απο τη μια πολη στην άλλη τους διασωληνωμένους μας ασθενείς, θέτοντας σε επιπρόσθετο κίνδυνο την ζωή τους!

5. Αφήσαμε χωρίς έλεγχο τους χώρους, που έπρεπε μα δεν ήθελαν κάποιοι να ελέγξουν, ένεκα οικονομικών και αλλων συμφερόντων, αλλά κλείσαμε άλλους που δεν είχαν πρόβλημα!

6 Συζητούσαμε για μήνες για να πείσουμε τους άπιστους Θωμάδες οτι η μάσκα ειναι ασφαλής και αναγκαία και βασικό εργαλείο προστασίας. Μετα απο ενα χρόνο αρκετοί την φοράνε ακόμα λάθος!

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα φτάσαμε εδώ και αν ορισμένοι απο εμάς συζητούσαμε για lockdown είναι γιατι αναγνωρίσαμε απο νωρίς την ανικανότητα που έχουμε ως κράτος να κάνουμε σωστά και με πλάνο τα αυτονόητα.

Το lockdown δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα της έλλειψης πειθαρχίας, οργάνωσης και ικανότητας εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων».