ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ Θολώνει τα νερά η ΕΔΕΚ

Τη στιγμή που κύκλοι της ΕΔΕΚ αφήνουν να διαρρεύσει ότι στους όρους που θέτει για να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς, περιλαμβάνει χωρίς περιθώρια υπαναχώρησης, και το θέμα των εκποιήσεων, εντούτοις τίποτε δεν είναι σίγουρο. Μάλιστα οι διαδοχικές πληροφορίες που φεύγουν από τα γραφεία του κόμματος ή έχουν πηγή στελέχη της ΕΔΕΚ, παραμένουν αλληλοσυγκρουόμενες. Το πρωί μιλώντας στο ΡΙΚ ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου δεν ήταν και τόσο διαφωτιστικός ούτε για τη δική του στάση ούτε και για το τι θα πράξει το Κόμμα ως προς το θέμα των εκποιήσεων.

Πάντως σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» αναφέρει ότι η  ΕΔΕΚ κάνει πίσω στο θέμα της διασύνδεση των εκποιήσεων με την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους ενδεχομένως να μην καταθέσουν τελικά στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας την πρόταση νόμου που ετοίμασαν για αλλαγή του πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Οι δύο βουλευτές είχαν θέσει αρχικά την αλλαγή του νόμου ως όρο για να δώσουν τη θετική τους ψήφο επί του προϋπολογισμού. Με την πρόταση νόμου, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να προσφύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αληθές υπόλοιπο της οφειλής τους, τη νομιμότητα της υποθήκης και την αναστολή της εκποίησης.

Στο μεταξύ σε μια επικοινωνιακή κίνηση, προέβη τις τελευταίες μέρες η ΕΔΕΚ. Στελέχη του κόμματος επικοινωνούν τηλεφωνικώς με μέλη  τα οποία ενημερώνουν για την προσπάθεια «εμβολιασμού» του προϋπολογισμού με προτάσεις της ΕΔΕΚ και μάλιστα ζητούν από τα μέλη αν έχουν εισηγήσεις να που θα βοηθούσαν την προσπάθεια να τις καταθέσουν. Σ’ αυτή την επικοινωνία διαβεβαιώνουν ότι το θέμα των εκποιήσεων και μάλιστα της πρώτης κατοικίας έχει περιληφθεί στις προτάσεις και έγινε αποδεχτή από την Κυβέρνηση.

Οι εκποιήσεις και κυρίως της πρώτης κατοικίας απασχολεί μεγάλο αριθμό προσώπων. Πολλοί είναι εκείνοι που αγωνιούν να δουν ποια θα είναι η τελική θέση της ΕΔΕΚ κι αν θα ψηφίσει τους προϋπολογισμούς χωρίς να διευθετηθεί το θέμα των εκποιήσεων. Χαρακτηριστικά ακούεται συχνά από τα χείλη άμεσα ενδιαφερομένων η φράση «κρεμμόμαστε από τα χείλη του Σιζόπουλου».