Εμβόλιο Moderna: Παύση εμβολιασμών στην Καλιφόρνια έπειτα από περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων

Οι υγειονομικές Αρχές της Καλιφόρνια ζήτησαν να μην προχωρήσει προς το παρόν η χορήγηση περισσότερων από 330.000 δόσεων του εμβολίου της Moderna, έπειτα από την εμφάνιση ενός ασυνήθιστα υψηλού αριθμού σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε εμβολιαστικό κέντρο του Σαν Ντιέγκο, που ενδέχεται να συνδέονται με συγκεκριμένη παρτίδα του σκευάσματος.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναγνωρίζει ότι έλαβε σχετική αναφορά από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (CDPH) σημειώνοντας ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν.

Η Moderna επιβεβαίωσε ότι συνολικά 1.272.200 δόσεις παρήχθησαν στον συγκεκριμένο αριθμό παρτίδας, με σχεδόν ένα εκατομμύριο δόσεις (964.900) να έχουν ήδη διανεμηθεί σε περίπου 1.700 τοποθεσίες εμβολιασμού σε 37 πολιτείες των ΗΠΑ, εκ των οπποίων 330.000 δόσεις σε όλη την πολιτεία της Καλιφόρνια. Συνολικά 307.300 δόσεις της συγκεκριμένης παρτίδας παραμένουν αδιάθετες.

Η εταιρεία αναφέρει ότι παρότι δεν γνωρίζει πόσες δόσεις μπορεί να έχουν ήδη χορηγηθεί, αναμένει ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σημαντικό μέρος τους, δεδομένου του γεγονότος ότι η παρτίδα στάλθηκε μεταξύ 4 και 8 Ιανουαρίου.

«Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και η Moderna συνεργάζεται στενά με το FDA και το CDC για να κατανοήσει τις κλινικές περιπτώσεις και εάν δικαιολογείται η ευρεία παύση της χρήσης της παρτίδας» καταλήγει.

Πηγή: protothema